© Rootsville.eu

Terry Robb (Can)
tiltle: Confessin' My Blues
music: fingerpickin' blues & ragtime
release date: may 31, 2019
label: Nia Sounds
info artist: Terry Robb
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Terry Robb werd geboren in Vancouver, Canada en is één van de meest aanstaande fingerpickin' blues 'n ragtime gitaristen in de blues scène. Met zijn ouders verhuisde hij al vroeg naar Amerika en woonde kort in Pittsburg waarna hij zich kwam te vestigen in Portland, Oregon. Na zijn studies aan onder meer de "Portland State University" vormde hij samen met Ramblin 'Rex' Jacobosky (frank Zappa & Captain Beefheart). Via Jacobosky ontmoette Robb gitarist Henry Vestine die toen met Canned Heat optrad en tijdens hun tournee in 1980, werd hij uitgenodigd om de band te vergezellen en op Alan Wilson's gitaar te spelen, die overbekende "Golden Top Les Paul".

Later ontmoette hij "Steel Fingerstyle-gitarist" John Fahey wie op Terry Robb een grote invloed zou hebben op zijn hedendaagse fingerpickin' stijl. In 1982 profileerde hij zichzelf als solo artiest en bracht eerst een single uit waarna in 1986 het album "Next Window" een feit werd. Na vele albums volgde er nog in 2016 "Cool On The Bloom" en ook zijn nieuwste album "Confessin' My Blues" wordt nu op 31 mei wereldwijd uitgebracht op "Nia Sounds".

Terry Robb is een autodidactische fingerpicking-virtuoos die zin muze haalt uit diverse muzikale invloeden maar zonder de blues te verloochenen. Hij was eerst vooral bekend als een folk-bluesgitarist en leerde gitaar spelen door te luisteren naar blues muzikanten, zoals Charlie Patton en Mississippi John Hurt, en ontwikkelde een kenmerkende fingerpicking techniek waarin hij de baslijn, ritmekoorden en single-spelen speelt.

Deze "Confessin' My Blues" bevat 13 nummers waarbij de meesten instrumentale pareltjes blijken te zijn. De zeldzame vocale nummers neigen dieper naar de Delta blues, al is de titeltrack "Confessin' My Blues" daar een uitzondering op, daar waar ragtime een niet te verwaarloze ingrediënt is bij de instrumentale nummers op dit album. Het album werd opgenomen in de "Falcon Recording Studios" in Portland.

Openend begint Terry Robb met twee ragtime nummers als "Butch Holler Stomp" en " Still on 101" waarbij zin virtuositeit op de gitaar al onmiddellijk in de spotlights komt te staan. Met "How A Free Man Feels" komen we bij het aspect country blues terecht. Op het merendeel van de nummers betreft het hier een minimalistisch instrumentarium. Met " Heart Made Of Steel" krijgen we dan een door en door bluesje te horen en met " Keep Your Judgement" wordt het plots een stuk levendiger met een vleugje akoestische West Coast erin. Op afsluiter " Blood Red Moon " komt er eindelijk een elektrische gitaar aan te pas, dit samen met de backing vocals van co-producer Stuart.

tracks:

01 Butch Holler Stomp
02 Still on 101
03 How A Free Man Feels
04 I Might Get Sweaty
05 Heart Made Of Steel
06 Now Vestapol
07 Darkest Road I'm Told
08 Three Time The Blues
09 Confessin' My Blues
10 Death Of Blind Arthur
11 High Dessert Everywhere
12 Keep Your Judgement
13 Blood Red Moon

musicians:

Terry Robb:Acoustic and resonator guitars,vocals
Dave Captein: standup bass on #4,5,8,9&12
Gary Hobbs: drums on #4,5,8,9&12
Adam Scramstad: electric rhythm guitar on #12
Stuart: backing vocals on #12