© Rootsville.eu

The 44's (US)
tiltle: Twist The Knife
music: blues
release date: may 17, 2019
label: Rip Cat Records
info artist: The 44's
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019

 

Het heeft een tijd in beslag genomen maar hier is dan eindelijk het nieuwe album van "The 44's". Het is al sinds 2015 geleden dat ik deze formatie nog in levende lijve kon aanschouwen . Dat jaar brachten ze nog het album "The 44's on the 13th" uit met in de rangen Johnny Main (vocals & guitar), “Shady” Jake Huffman (harmonica), J.R. Lozano (drums) en Mike Hightower (bass). De groep kende vlak erna een trubelente periode zodat de nieuwe bezetting nu bestaan uit Johnny Main en Mike Hightower, dit aangevuld met Gary Furgenson op drums, Junior Watson op gitaar en Eric Von Herzen op harp. Ook Kid Ramos maake in het begin deel uit van deze "44's".

Het was Eric Von Herzen die me kwam te vertellen dat er in 2018 een tour zat aan te komen maar ook dit plan viel vrijwel onmiddellijk terug in duigen naar het nummer op dit album "Too Many Drivers". De aanhouder wint zullen we maar stellen en dus komt er nu deze "Twist The Knife" uit. Een album dat je als een veredelde EP kan nemen want er bevinden zich maar 8 nummes op dit kleinood.

Met deze "Twist The Knife" geven die van de "44's" dus geen waarschuwingschot en laten ze deze "Twist The Knife" zomaar op ons los. Of ze Europa zullen aandoen is nog niet zeker maar ze zijn allezins in de weer om een "European Tour" eraan toe te voegen. Opener op het album is een eigen instrumentaaltje met als titel "Cuttin' Deep" en brengt je al onmiddellijk in de juiste sfeer van deze West Coast blues. Tenslotte zijn deze "The 44's" gevestigd in en rond de "City of Angels".

Na het lowdown bluesje "Sugar You" met een bluesy harmony zang komen we met "Howlin'" terecht in het arsenaal Chester Burnett aka Howlin' Wolf en geven de harmonica grooves van "Eric Von Herzen" de juiste vibes weer. Johnny Main's vocals zijn er eentje van champagne en reefer, en zo komen we uit bij die hit van Muddy Waters. Een nummer dat ook werd uitgebracht op Muddy's album "King Bee" uit 1981. De howlin' en harmonica blues van Paul Butterfield wordt in het juiste perspectief gebracht op het nummer "Too Many Drivers", eentje dat Lightnin' Hopkins in 1966 uitbracht op "Fantasy Records".

Ook tijd voor heavy blues van Doyle Bramhall II met het zwaar aanvoelende "Rosie". Van harmonica adept James Harman brengen ze no "Helsink Blues" alvorens af te sluiten met "44's Shuffle" met de rifjes van Junior Watson, eentje van good ol' T-Bone Walker. Benieuwd of de oversteek er aan komt? Let's have a Natural ball...

tracks:

01 Cuttin' Deep
02 Sugar You
03 Howlin’
04 Champagne and Reefer
05 Too Many Drivers
06 Rosie
07 Helsinki
08 44’s Shuffle

musicians:

Johnny Main - Vocals, Guitar
Eric Von Herzen - Harmonica
Mike Hightower - Bass
Gary Ferguson - Drums
Junior Watson - Guitar