© Rootsville.eu

The Blue Chevys (B)
tiltle: Twice Fifteen
music: Blues - Roots - Rhythm 'n Blues
release date: 2018
label: Blue Chevy Music
info artist: The Blue Chevy's

© Rootsville 2019


30 JAAR, 30 YEARS, 30 ANNÉES, 30 JAHRE, 30 AÑOS, 30 ANNI...capiche! Het lijkt alsof het niets is bij deze "The Blue Chevys" maar ze bestaan reeds 30 jaar en dat willen ze vieren op hun eigenste manier. Die manier is het uitbrengen van een soort "Best Of" maar dan op hun eigen rauwe maar tergelijkertijd ook swingende manier. Geen nieuw materiaal maar een retrospectief van de nummers waar ze het meeste plezier hebben uit gehaald. Een bonte verzameling van rauwere blues, americana en wat invloeden van Soul. Voor de fans niet getreurd want ook een nieuw album is voorzien voor 2019!!!

The Blue Chevys vinden hun ontstaan in 1989 en dit doordat Kris Bries (vocals & harp), Frederic Martello (guitar & backing vocals), Philippe Martello (drums & percussion) en Jan Ursi (piano & organ) samen met hun voorliefde voor vintage Rhythm & Blues, Rockabilly en old skool Rock & Roll enige tekenen van rebellie willen vertonen in het Don Bosco college van Haacht. Gedurende deze periode van 30 jaar wisten deze huidige James Dean's wel enkel memorabele concerten te geven. Uiteraard op het podium van hun thuishaven Swing Wespelaar maar ook Acosse Festival, Rijmrock, Helmond Bluesroute, Breda Jazz Festival, Luxemburg Jazz & Blues Ralley, The Belgian Blues Challenge, Oetsloven Blues en Blues Peer werden tijdens die immense periode aangevinkt. Ook aan "airplay" zaten deze Haachtse rockers niet verlegen. Zo werd hun concert in het CC Réne Magritte door "Radio 21" integraal uitgezonden en dus kon of mocht ook de "VRT" niet ontbreken. Hun absolute doorbraak kwam er in 2003 met hun nu reeds legendarische album "Hotel Birdcage".

Een tijdje waren ze uit rotatie, of toch weer niet, want ook onder de naam Poplawksy wisten ze enige roem te vergaren. Eind 2015 zagen we dan plots terug een affiche met daarop "The Blue Chevys". Meteen volgde er in 2016 de steengoede EP "Turn It Back" en waren deze Chevrole'kes dan terug meer dan hot te noemen. Hun swingende sound had nog niets ingeboet en alweer stonden hun concerten bol van de sfeer en aanstekelijke ambiance. Met hun aankomend nieuw album gaan ze terug in de tijd, hun era van de rauwere rhythm & blues sound zoals we ze kenden van het album "Hotel Birdcage".

Deze "Twice Fifteen" is een selectie uit hun ruim repertoire en beginnen er zo aan met het rauwe "Sitting On A Stone". Met nummers als "Something’s Going On", "Get It Rolling" en het footstompin' "Snakes" lijkt het alweer terug op dat intense combo van de voorbije era's. Rauw, opzwepend en lekker ouderwets rockend. Net als het howlin' en met rockabilly geïnfecteerde "Snakes" kon je ook het ge-finetunde "Follow The Moon" terug vinden op hun EP "Turn It Back". "Treat Her Right " is dan weer een hip shakin' floorfiller te noemen.

Met een nummer als "Witchcraft" maakt dat op een concert de voetjes in beweging worden gezet, maar wat zou een "Best Of" zijn zonder het legendarische "Hotel Birdcage". Vele oude en nieuwe fans zullen nu zonder meer in hun nopjes zijn want het desbetreffende album is uiteraard niet meer te verkrijgen. Met het swingende "Witchraft" brengen deze "The Blue Chevys" hun kennis van de West Coast jump blues aan het licht. Een mix van de rauwe harpsound van Kim Wilson met gitaar rifjes à la Paladins waarbij zonder meer ook Hollywood Fats om de hoek komt loeren.

"No Worries" kan op deze plaat en niet in het minst op hun "Live" concerten aanzien worden als een noodzakelijke cool down, waar ook "Moving On" in thuis hoort. Alle hens aan dek dan voor het nu meest legendarische nummer van deze "Blue Chevys". Rauwer als dit kan rock 'n roll niet klinken zoals op het iconische "Hotel Birdcage". Alsof Johnny Kidd uit het hiernamaals is herrezen. De sound van toen is en blijft onsterfelijk en maken dat we nu al reikhalzend zitten uit te kijken naar die volgende nieuwe plaat. Vol verlangen en met een Burning Heart...Aanschaffen die handel!

The Blues Chevys it's raw and powerful stuff, it's 30 years of rock 'n roll!!!

tracks:

01. Sitting On A Stone
02. Something’s Going On
03. Get It Rolling
04. Snakes
05. Follow The Moon
06. Treat Her Right
07. Turn It Back
08. Hard Up
09. Witchcraft
10. No Worries
11. Moving On
12. Motel Birdcage
13. Burning Heart
14. Sit Down And Talk
15. I Belong

musicians:

Kris Bries: vocals, harp
Frederic Martello: guitar, backing vocals
Philippe Martello: drums
Jan Van Parijs: double bass
Jan Ursi: keys
Jean-Luc Cremens: bass
Sven Smekens: guitar
Koen Desloovere: saxophone
Kim Vandeweyer: trumpet

guests musicians:

Filip Casteels: guitar #6
Teddy Morgan: rhythm guitar #11,14