© Rootsville.eu

The Cashbox Kings (US)
tiltle: Hail To The Kings
music: Jump Blues
release date: may 17, 2019
label: Alligator Records
info artist: The Cashbox Kings

© Rootsville 2019


"The Cash Box Kings" werden opgericht door zanger, songwriter en harmonicaspeler Joe Nosek. De band is ondergebracht bij Alligator Records. De band is genoemd met betrekking tot Cashbox, een ter ziele gegane publicatie met een muziekkaart uit de jaren veertig tot het midden van de jaren negentig die met Billboard wedijveren. Ze zijn uit Chicago afkomstige bluesband die de blues uit de jaren 20-tig tot 50-tig een warm hart toedragen.

Hun nieuw album "Hail To The Kings" is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte album "Royal Mint". Het album werd geproducet door Joe Nosek met als hulp Alligator boss Bruce Iglauer. OP dit 13 nummers tellende album blijven deze "Th eCashbox Kings" trouw zweren aan hun formule en dat is Chicago blues uit vorige era's met een vluegje West Coast erin verweven en een duidelijk knipoog naar "Jump Blues". Hun debuutalbum "Live, At The King Club" dateert van 2003. The Cash Box Kings ontvingen drie nominaties voor de 37ste Blues Music Awards, die plaatsvonden in mei 2016.

Dit album is opgedragen aan alle grote bluesmannen die voorbij zijn gegaan sinds onze laatste opname, vooral Otis Rush, Lazy Lester, Jody Williams, Matt 'Guitar' Murphy, Eddy Clearwater, Eddie C. Campbell, Eddie Taylor Jr. en Mike Ledbetter. Het is ook gewijd aan onze vriend en toegewijde bluesfan, Jerry Koopman. R.I.P.

Van de 13 nummers zijn er 11 nieuwe originals op te tekenen en gingen deze "The Cash Box Kings" bij Jimmy Reed te leen voor "I'm The Man Down There" en bij Mercy Dee Walton voor het nummer "Sugar Daddy". Ook labelmate Shemekia Copeland brengt op "The Wine Talkin'" een duet met Joe Nosek. Opener evan deze "Hail To The Kings" is "Ain’t No Fun (When the Rabbit Got the Gun). Opzwepende jump blues met nummers als "Back Off" en het met een Diddley rifje geïnfecteerde "Joe, You Ain't From Chicago" typeren de wel typische sound van deze "The Cash Box Kings".

Ook slowbluesjes met onder meer "Poison In My Whiskey" en Walton's "Sugar Daddy" kunnen de pret niet drukken want deze "The Cash Box Kings" zijn en blijven een actieve act op het podium, dit bewijst nog het afsluitende jump bluesje "The Wrong Number"...

tracks:

01 Ain’t No Fun (When the Rabbit Got the Gun)
02 The Wine Talkin'
03 Take Anything I Can
04 Smoked Jowl Blues
05 Back Off
06 I'm The Man Down There
07 Poison In My Whiskey
08 Joe, You Ain't From Chicago
09 Bluesman Next Door
10 Hunchin' On My Baby
11 Jon Burge Blues
12 Sugar Daddy
13 The Wrong Number

musicians:

Joe Nosek: Harmonica, Vocals (5, 8, 10), Percussion
Oscar Wilson: Vocals (All tracks except 5, 10)
Billy Flynn: Lead Guitar (Except 9)
Kenny "Beedy Eyes" Smith: Drums (Except 1, 11)
John W. Lauler: Upright and Electric Bass, Percussion

with:
Queen Lee Kanehira: Piano, Electric Piano, Organ
Little Frank Krakowski: Rhythm Guitar (All tracks except 9, 11)
Xavier Lynn: Lead Guitar (9, 11)
Derek Hendrickson: Drums (1, 11)

and Special Guests:
Shemekia Copeland: Vocals (2)
Alex Hal: Percussion (8, 11)