© Rootsville.eu

The Curtis Brothers (US)
tiltle: Algorithm
music: Jazz
release date: august 23, 2019
label: Truth Revolution Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
The Curtis Brothers

© Rootsville 2019

 

Met deze "Algorithm" verschijnt bij "Truth Revolution Records" het nieuwe album van de broers Zaccai en Luques Curtis. Algoritme is een verzameling van negen originelen, het best te beschrijven in hoofdstukken en elk met een titel naar een wiskundig concept of term, met uitzondering van de hoofdstukken die dienen om de mentors van The Curtis Brothers te eren. Met deze composities willen Zaccai en Luques wiskundige ideeën combineren met de ziel, door deze all-star band in te schakelen, zijn de broers erin geslaagd hun visie en het volledige potentieel tot bloei te brengen. Bijgestaan door Jazz Messenger alums, trompettist Brian Lynch, saxofonist Donald Harrison en drummer Ralph Peterson, toont Algorithm de grote bijdrage die elk van deze drie jazz-titanen hebben gehad over de artistieke ontwikkeling van The Curtis Brothers.

"Three Points and a Sphere" start de procedure. Het nummer dient om herinneringen op te halen aan het begin van The Curtis Brothers in Hartford, Connecticut. Als je deze compositorische context kent, is de plaatsing van het nummer in de setlist van het album echt een voordeel. De compositie is een eerbetoon aan Jackie en Dollie McLean, met een knipoog naar het logo van The Artists Collective, Inc. Het Artists Collective, Inc. is een van de vele scholen die The Curtis Brothers in hun jeugd hebben bijgewoond, als onderdeel van hun vroege muzikale ontwikkeling . "Phi" brengt licht naar de gulden snede, een speciaal aantal waar veel levende wezens zich aan houden, om te groeien en zich te ontwikkelen. Veel kunstenaars gebruiken dit concept in hun werk om schoonheid in hun creatie te brengen. Ritmisch neemt "Phi" een op New Orleans gebaseerd ritme op, beroemd gemaakt in de "jazzwereld" door pianist Ahmad Jamal, door zijn interpretatie van de compositie "Poinciana". 'Parametric' benadrukt een sterke focus op syncopatie met bebop-invloeden, terwijl 'Torus' in een ¾ maatsoort is geschreven en de titel haalt uit een object dat conceptueel interessante ideeën biedt, wanneer de wiskunde ervan door de kunsten wordt aangepakt. Veel artiesten, zoals M.C. Escher, heb gespeeld met wiskundige ideeën die de regerende parameters van onze fysieke realiteit verbuigen, zijn werk beïnvloed door de "mobius-strip" komt voor de geest.

Het album gaat verder met Chapter Seven,een muzikaal vervolg op "Manifest Destiny", uit de eerder genoemde eerste opname van Curtis Brothers, Completion of Proof. De compositie, getiteld "Undefined" vertoont een Art Blakey-concept - een waarin Reggie Workman's niet-lopende baslijn zou combineren met Blakey's swing, om een ​​tegenwicht te creëren. Hier, en in andere hoofdstukken over het algoritme, hebben de broers dit geluid verbeterd met de hulp van Ralph Peterson. Het nummer haalt de titel uit het verrassende resultaat dat op een rekenmachine wordt weergegeven wanneer een getal wordt gedeeld door nul. Terwijl 'Staircase of Mount Meru' een eerbetoon is aan de Indiase wiskundige Pingala, de vroegste bron van referentie voor wat algemeen bekend staat als 'Pascal's Triangle', llichten de hoofdstukken drie, zes en negen respectievelijk de schijnwerpers op Harrison, Lynch en Peterson toe. "Chief" heeft de vroegste mentor en touring bandleider van de Curtis Brothers in de professionele wereld, "Big Chief" Donald Harrison Jr., terwijl "The Professor" de talenten van Brian Lynch belicht, die een ongelooflijk verhaal over de hele compositie vervaardigen . Hoofdstuk negen, getiteld "Sensei", dient als een etalage voor Ralph Peterson, die zijn fascinerende reis in het leven en de muziek op dit album nader toelicht.

tracks:

01 Three Points and A Sphere
02 Phi
03 Cheif
04 Parametrics
05 Torus
06 The Professor
07 Undifined
08 Staircase of Mount Meru
09 Sensei