© Rootsville.eu

The Duke Robillard Band (US)
tiltle: Ear Worms
music: Blues - Swing - Rhythm 'n Blues
release date: may 17, 2019 (CD) - june 14 (Vinyl)
promotion: Hans Broere Promotion
label: Stony Plain Records
distribution: Bertus
info artist: Duke Robillard

© Rootsville 2019


Vorig jaar kwam de "Duke" nog tot grote ergernis van zijn Belgische fans het concert op de "20th Anniversary" van "Move2Blues" af te gelasten, maar voor diegene die dachten dat er na al die jaren geen vuur meer zat in Michael John "Duke" Robillard komt hij nu het tegendeel te bewijzen. Zijn nieuwste album "Ear Worms" is er eentje dat recht uit de jukebox zou kunnen komen.

De 70-jarige Duke Robillard laat de vocals op deze "Ear Worms" over aan anderen en is enkel te horen op "On This Side of Goodbye". Naast zijn "The Duke Robillard Band" met aan zijn zijde Bruce Bears, Brad Hallen en Mark Teixeira krijgen we ook nog een resem van "very special guests" te horen en kan je ervan op aan dat dit album een nostalgisch feestje zal gaan worden. Een uitgebreide introductie hoeft deze oprichter van "Roomful of Blues" niet, de swing band die hij in 1967 samen met Al Copley kwam op te richten. Met een album arsenaal van hier tot in Tokyo heeft iedere blues liefhebber wel ergens een album in zijn of haar platenkast steken van Duke Robillard of het moet zijn dat je van Mars of Venus komt.

Op dit toch wel "must have" kleinood vinden we 13 tracks terug en is de modetrend volgend ook op vinyl te verkrijgen. Openen doet deze "The Duke Robillard Band" met "Don't Bother Trying To Steal Her Love" een nummer van Duke zelf dat in 1987 werd uitgebracht door "The Fabulous Thunderbirds, een paar jaar voor hij zelf een lid werd van Kim Wilson en de zijnen. Hier in een rock 'n roll versie met Dave Howard. "On This Side Of Goodbye " werd geschreven door Carole King en is het enige nummer op dit album waar Duke zelf instaat voor de vocals. Eentje waar de nostalgie zo van af druipt.

Echt blues gerelateerd is dan "Living With The Animals", een nummer dat we allen wel kennen van de Britse Acid-Jazz band "Mother Earth", die het reeds op vinyl uitbrachten in 1968. Hier met Chris Cote op vocals. Een van m'n favoriete nummer ever is "Careless Love". Een nummer dat het tot jazz standard bracht en waarvan de eerste versie met tekst dateert van 1921. Duke Robillard en zijn Band houden het ook hier bij een instrumentale en met country geïnfecteerde versie. Mooi!

Het lijkt er op of Duke Robillard terug in zijn retro modus verkeert met nummers als Arthur Alexander's "Everyday I have To Cry Some". Een floorfiller die door Steve Alaimo in 1962 de hitparade werd ingezongen. Voor het retro gevoel werd hier gedacht aan Sunny Crownover als vocaal uithangbord. Uit 1967 brengen ze dan wat Bob Dylan's "I Am A Lonesome Hobo", een nummer waarbij Duke wat Twang geluiden uit zijn six string tovert.

Met weerom Sunny Crownover als vocaliste krijgen we vervolgens wat high school rock 'n roll met "Sweet Nothin's" van Brenda Lee, een nummer dat zo uit de fifties werd geplukt. De Nashville singer-songwriter James "Buzz" Cason schreef het hier vervolgens gebrachte instrumentale pareltje "Soldier of Love". Een nummer dat ons doet terug denken aan de era van The Spotniks en The Telstars. Rock 'n roll time dan met het Chuck Berry aanvoelende "Dear Dad" en waarbij Bruce Bears zich kan uitleven op de black & white keys.

Wat we nog niet kregen is wat NOLA funk. In tegenstelling dat sommigen zullen denken dat de yell "Yes We Can" eigen is aan ex-president Obama moeten we teleur stellen want deze hit werd geschreven door Allen Toussaint en werd ook in 1973 de hitparade ingezongen door "The Pointer Sisters". "The Duke Robillard Band" hebben er hier een psychedelische funk van gemaakt. Om maar in New Orleans te blijven krijgen we dan "Yellow Moon" van de al even legendarische "The Neville Brothers".

Alsof Duke de surfmuziek heeft uitgevonden bedwingt hij naar het einde van de plaat met "Rawhide" zijn eigen "big wave" en ja, Link Wray was hem in 1961 voor met dit instrumentale nummer. Als afsluiter krijgen we nog een instrumentaal nummer uit vervlogen tijden met het door de country songwriters geschreven Pee Wee King, Chilton Price en Redd Stewart "You Belong To Me". De versie op deze "Ear Worms" kent eerder een "Blue Mood" gevoel met als draagvlak de heerlijke grooves van het machtige Hammond orgel. Grrr...Dankjewel Duke voor deze "Ear Worms" en ook Hans voor de promotie van deze flashbacks naar de happy days era.

tracks:

01. Don't Bother Trying To Steal Her Love
02. On This Side Of Goodbye
03. Living With The Animals
04. Careless Love
05. Everyday I have To Cry Some
06. I Am A Lonesome Hobo
07. Sweet Nothin's
08. Soldier Of Love
09. Dear Dad
10. Yes We Can
11. Yellow Moon
12. Rawhide
13. You Belong To Me

musicians:

Duke Robillard: guitars, vocals #2
Bruce Bears: piano, Hammond, keys & vocals #10
Brad Hallen: acoustic & electric bass
Mark Teixeira: drums, percussion, vocals #11

very special guests:

Dave Howard: vocals #1
Julie Grant: vocals #5
Sunny Crownover: vocals #5,7, backing vox #2
Chris Cote: vocals #3
Mark Cutler: vocals, guitar #6
Klem Klimek: vocals #9, tenor sax #2
Baxter Hall: guitar solo #2
Marnie Hall: electric violin #3
Doug James: baritone sax #2
Jeff "Doc" Chanon: trumpet, horn arrangement #2
Marty Ballou: bass #1