© Rootsville.eu

The Gloaming (Irl/US)
tiltle: "3"
music: Folk
release date: february 22, 2019
label: Real World Records
promotion: Pias (Sjuul Kok)
info artist: The Gloaming

© Rootsville 2018


Na hun indrukwekkende concerten in de concert hall in Dublin on 2016 en 2017 komt de alliantie van "The Gloaming" terug op de proppen met een studio album. Het album werd opgenomen in de "Reservoir Studio" in NYC met als producer Thomas Bartlett.

Wanneer Ierse folk muzikanten de handen in elkaar slaan met enkele van hun Amerikaanse kompanen moet dit een bijzonder resultaat geven en dit is dan ook zo bij 'The Gloaming'. Met hun laatste twee albums met daarop ‘contemporary Irish music’ wisten Martin Hayes, Dennis Cahill, Iarla O Lionaird, Caoimhin O Raghallaigh en Thomas Bartlett al veel indruk te maken. Nu is er dus het 11 nummers bevattende nieuwe album "3".

Een uitermate complex album dat de vernieuwende folk in de hedendaagse muziek komt in de spotlights te zetten. Het is mede door Thomas Bartlett dat de nummers nog dieper kunnen worden geïnterpreteerd mede ook door de fiddle-lijnen van Caoimhin O Raghallaigh. Angst en onheil markeren de ingang, Ó Lionáird kiest een aanvankelijk vertrouwelijke toon, met piano en viool die de ruimte rond die holle stem oppompt, zodat deze alle hoeken vult en beschutting vindt wanneer dat nodig is in de donkerdere hoeken van Bartlett.

Het gedicht "Áthas" van Liam Ó Muirthile krijgt met deze bewerking van "The Gloaming" enige intiemere momenten tijdens het leven. Op deze "3" krijg je het gevoel alsof de tijd gaat stilstaan op deze crossroads van niet-authentieke, traditionele muziek. Een haast niet te geloven intens samenkomen van vier instrumenten en een stem.

tracks:

  1. Meáchan Rudaí (The Weight of Things)
  2. The Lobster
  3. Áthas (Joy)
  4. The Pink House
  5. Reo
  6. The Old Road to Garry
  7. Sheehan's Jigs
  8. My Lady who has Found the Tomb Unattended
  9. Doctor O'Neill
  10. Amhrán na nGleann (The Song of the Glens)

musicians:

Martin Hayes
Dennis Cahill
Iarla O Lionaird
Caoimhin O Raghallaigh
Thomas Bartlett