© Rootsville.eu

The Lee Boys (US)
tiltle: Live On The East Coast
music: Blues - Gospel
release date: 2019
label: MC Records
info artist: The Lee Boys

© Rootsville 2019

 

De Lee Boys zijn een van Amerika's mooiste Afrikaans-Amerikaanse “sacred steel” ensembles. Deze familiegroep bestaat uit drie broers, Alvin Lee (gitaar), Derrick Lee en Keith Lee (zang) samen met hun drie neven, Roosevelt Collier (pedalsteel guitar), Alvin Cordy Jr. (7-snarige bas) en Earl Walker ( drums). Elk lid begon met het maken van muziek op de leeftijd van 7 en 8 in de kerk van House of God die zij bijwoonden in Perrine, FL. Hier ondergingen ze een strenge opleiding in een verscheidenheid aan muziekinstrumenten. De Lee Boys, geboren en getogen in Miami, zijn opgegroeid in de kerk waar hun vader en grootvader, ds. Robert E. Lee, zelf de voorganger en een pedalsteel speler was.

'Sacred Steel' is een muzieksoort die wordt beschreven als een geïnspireerde, unieke vorm van Gospel-muziek met een hardwerkende, op blues gebaseerde beat. Het muzikale genre is geworteld in het evangelie, maar doordrenkt met rhythm and blues, jazz, rock, funk, hiphop, country en ideeën uit andere landen. De Lee Boys maken deel uit van de vierde generatie muzikanten in dit geloof.

Deze muziekvorm was tot het midden van de negentiger jaren helemaal onbekend bij de wereld buiten de kerk, toen folklorist Robert Stone de diensten van House of God bijwoonde en de muziek, evenals de geschiedenis ervan, opnam met de naam 'sacred steel'. Een reeks compilaties met kunstenaars zoals Aubrey Gent, Calvin Cooke en de Campbell Brothers, evenals wijlen Glenn Lee volgden op het legendarische rootslabel Arhoolie Records, voor wie The Lee Boys ook opneemt.
Wanneer The Lee Boys hun vreugdevolle spirituele geluid naar buiten brengen, hoor je onmiddellijk dat dit geen "zittende en luisterende" muziek is: dansen, schreeuwen en plezier maken worden beschouwd als essentiële onderdelen van deze traditie.

Je krijgt hier dus een zeer energieke plaat voorgeschoteld die aanleiding geeft tot wilde danspartijen en fuiven, maar binnen het religieuze kader. Zeker de moeite van het ontdekken waard.  Ik ben eigenlijk eens benieuwd hoe zo’n concert er live uitziet. (Marcel)

tracks:

01. In The Morning
02. Walk With Me Lord
03. Don't Let The Devil Ride
04. Praise You
05. I'll Take You There
06. Come On Help Me Lift Him
07. Lord Help Me To Hold Out
08. Turn On Your Love Light
09. Testify
10. Walk With Me
11. You Got To Move

musicians:

Alvin Lee (gitaar)
Derrick Lee (zang)
Keith Lee (zang)
Roosevelt Collier (pedalsteel guitar)
Alvin Cordy Jr. (7-snarige bas)
Earl Walker (drums)