© Rootsville.eu

The Nick Moss band feat. Dennis Greunling (US)
tiltle: Lucky Guy!
music: Blues
release date: 2019
label: Alligator Records
info artist: Nick Moss - Dennis Greunling

© Rootsville 2019

 

Nick Moss is een van de helderste sterren in het hedendaagse bluesfirmament, een feit dat wordt bevestigd door zijn recente overwinning op de Blues Music Awards. De Nick Moss Band met Dennis Gruenling heeft een nieuwe release genaamd “Lucky Guy!” Nick en Dennis Gruenling, die dit jaar ook een BMA won, vormen een ongelooflijk team en brengen veel kracht en originaliteit in de blues. Nick, Dennis en de rest van de band zijn absoluut in hun element hier en combineren de soul van rootsmuziek gemakkelijk met vaardig geschreven nieuwe nummers die de bluescanon zullen uitbreiden.

Je krijgt hier alles van smaken, waaronder Louisiana-swamppop, West Coast-blues, New Orleans-funk en vroege rock and roll. De set bevat 11 nieuwe Moss-nummers en twee songs geschreven door Gruenling.

De plaat begint met "312 Blood", een groovende mid-speed shuffle over Nick's liefde voor zijn geboortestad. De ritmesectie van bassist Rodrigo Mantovani en drummer Patrick Seals zetten tijdens deze sessies een clinic op en de twee mannen spelen alsof ze wetenschappelijk zijn samengevoegd tot één persoon. "Ugly Woman" van Johnny Johnson is het enige covernummer van “Lucky Guy!” en stapt in een opgewonden Louis Jordan-stijl hard swingende jumpblues met blazers die elke kamer in het universum van energie zullen voorzien. Het titelnummer, 'Lucky Guy', is een opwindend stukje houserocking-muziek over geluk in het liefdesspel .

"Sanctified, Holy, And Hateful" is een soulvolle trage blues die wat sociaal commentaar geeft op hypocriete christenen in de politiek . Het is een protestnummer dat op de Chicago-manier is gedaan en Moss graaft lyrisch en instrumentaal om ervoor te zorgen dat niemand zijn standpunt over dit onderwerp verkeerd begrijpt. Het nummer neemt een duidelijk moreel standpunt in. Dennis Gruenling stapt dan naar voor op zijn originele "Movin’ On My Way "en speelt het dak van de keet.  Kid Andersen voegt wat van zijn geweldige gitaarwerk toe aan de procedure en Gruenling's harptonen zijn gewoon magisch. "Hot Zucchini" is een grote portie instrumentale Booker T-achtige Memphis R&B met veel intensiteit.

De plaat eindigt op een emotionele en introspectieve manier met "The Comet", een oprechte eerbetoon aan Nick's voormalige bandmaat en vriend Michael Ledbetter, wiens tragische dood de blueswereld ondersteboven zette. "Monster" Mike Welch, die op het moment van zijn dood met Ledbetter speelde, speelt op lead-gitaar op "The Comet" en hij en Nick sluiten het album af met een rustig moment gewijd aan hun overleden broer.

“Lucky Guy!” is een geweldige, goed afgeronde plaat van een van de beste bluesbands van onze tijd. Dit is een plaat die je moet hebben.

tracks:

01. 312 Blood
02. Ugly Woman
03. Lucky Guy
04. Sanctified, Holy and Hateful
05. Movin’ On My Way
06. Tell Me There’s Nothing Wrong
07. Full Moon Ache
08. Me and My Friends
09. Hot Zucchini
10. Simple Minded
11. Wait and See
12. As Good as It Gets
13. Cutting the Monkey’s Tail
14. The Comet

musicians:

Nick Moss: vocs all, exc. 5,11, lead guitar, b-vocs
Dennis Gruenling: harmonica, vocs (5,11)
Taylor Streiff: piano, Hammond B3, Wurlitzer, b-vocs)
Rodrigo Mantovani: upright & e- bass, b-vocs
Patrick Seals: drums, b-vocs

guests:

Kid Andersen: rhythm guitar (3,8), 2nd solo (5), baritone guitar (6), mandolin (10)
“Monster” Mike Welch: lead guitar (14)