© Rootsville.eu

Smooth Gentlemen (Pol)
tiltle: NEW
music: Blues - Soul
release date: june 2019
label: Rip Cat Records
info artist: Smooth Gentlemen

© Rootsville 2019


Tijdens de "European Blues Challenge "op de Azoren dit jaar liepen we een oude bekende tegen het lijf. Frontman van de "Smooth Gentlemen" en wizzard on the black & white keys, Bart Szopinski kennen we al wel enkel jaartjes van onder meer bij de Poolse band "The Boogie Boys". Ondertussen was het wel al zo goed als vier jaar geleden dat we hem nog eens aan het werk konden horen en dit was destijds op het "KTBA Festival" in Vlierden (NL). Met deze nieuwe "The Smooth Gentlemen" zou hij samen met Piotr Bienkiewicz op gitaar en drummer Milosz Szulkowski voor Polen de kleuren gaan verdedigen op de "EBC".


Photo's Bart Szopinski (2015) © Rootsville

Bart heeft ook een goede vriendschapsband met de Amerikaanse harper en producer John Clifton en speelt dus zodanig mee aan de piano op John's laatste album "In The Middle Of Nowhere" (album report). Als blijk van waardering en om zo een wederdienst te kunnen bewijzen aan Bart Szopinski zou John als producer en co-writer aantreden op het debuutalbum "NEW" van "The Smooth Gentlemen". Een album dat zijn release zal kennen in juni. Op deze "NEW" vinden we 11 nummers terug en alle eer aan zichzelf houden betreft het hier 11 originals al dan niet in co-writing met onder meer John Clifton, Piotr Bienkiewicz en Mitosz Szulkowski.


Photo Bart Szopinski (EBC 2019) © Rootsville

"Smooth Gentlemen" zijn drie ervaren muzikanten uit de Poolse muziekscene. Hun muziek is een mix van Blues en Soul. Soms soepel, soms explosief, maar altijd energiek! Deze combinatie van muzikanten is een opwindende nieuwe band met veel diepte en ervaring. Het album werd opgenomen in de Europese opnamestudio's "RecPublica" en wordt uitgegeven bij het Amerikaanse "Rip Cat Records".

Het album wed een mix van blues, boogie woogie, soul en zelfs met "Walking Jam" een vleugje souljazz in de geest van brother Jack McDuff. Opener op deze "NEW" is het vrolijk swingende "If You Want To Know", een bluesje om vrolijk van te worden. In dezelfde lijn krijgen we dan ook nog "Give It To The People", een nummer dat Bart schreef in samenwerking met John Clifton en door de howlin' voice van backing vocals Keysha Isler niet in een musical zou misstaan.

Met "No One Loves You More " krijgen we een weemoedig slowbluesje uit de oude doos waarbij de Hammond grooves van Bart een sexy rode draad vormen tijdens het nummer. Een ouderwetse West-Coast shuffle dan met het Californisch getinte "Fake Love". De sterkte van het album is de inbreng van voldoende diversiteit. In zijn tijd met "The Boogie Boy's" was boogie woogie de aanzet voor menige feestjes en dus kan deze barrelhouse stijl op de piano ook op dit album niet achterwege blijven. Een aanstekelijk instrumentale nummer met ruggensteun van de jazzy gitaar van Piotr Bienkiewicz en de drums huffles van Milosz Szulkowski.

Een hemelse Hammond staat ook centraal op het swingende "Andrea", over een liefde die enigszins onbeantwoord bleef. Prachtige slowblues krijgen we ook met het afsluitende "Slow Down (For A Minute)", een bluesje in de lijn van de "Tin Pan Alley" blues. Als toemaatje krijgen we nog het in het Pools gezongen "Tylko My " maar daar snappen we dus heen jota van ;-). Hoe dit alvast maar voor het echte Songfestival. Deze "NEW" van "Smooth Gentlemen" is een hernieuwde kennismaking met de Poolse keyslinger Bart Szopinski, een album dat nimmer gaat vervelen door de aanwezige veelzijdigheid aan stijlen. Knap!

tracks:

01 If You Want To Know
02 Give It To The People
03 No One Loves You More
04 Fake Love
05 Hollywood Fast
06 Traveling Bag
07 Walking Jam
08 Speed Up Shuffle
09 Andrea
10 Slow Down (For A Minute)

bonus track:

11 Tylko My

musicians:

Bart Szopinski: keys, piano, Hammond, vocals
Piotr Bienkiewicz: guitar
Milosz Szulkowski: drums

guests:

Keysha Isler: backing vox on #2
Karolina Sumowska: backing voc on #11
Tom Magill: backing vox on #2,4,6
Stan Schaffer: backin vox on #1,2,4,6
Maceij Zdanowicz: guitar on #11