© Rootsville.eu

Thorbjørn Risager & The Black Tornado (Den)
tiltle: Come On In
music: Blues
release date: january 31, 2020
label: Ruf Records
info artists: Thorbjørn Risager

© Rootsville 2019


Het lijkt nog een beetje op gisteren maar nu meer dan 11 jaar gelden galmde deze "Viking" met "Here I Am" als een statement uit de boxen van "Blues Peer". Zijn in 2007 uitgebrachte album "Here I Am" had zodanig onze interesse opgewekt dat we zijn passage op de weide aan de Deusterstraat van Peer niet links konden laten liggen. Voordien bracht hij in 2004 al het album "Live" uit en volgde er in 2006 ook nog "From The Heart". 2008 werd dan toch de definitieve doorbraak in onze contreien.

"Thorbjørn Risager" en zijn "Black Tornado" zij van alle markten in het blueslexicon thuis en weet dit te brengen tot een coherente stijl die geen twijfel overlaat. Blues, NOLA en Funk, hij weet het als geen ander te combineren en nu is er na het in 2017 uitgebrachte "Change My Game" en de obligate serie "Songs From The Road" bij "Ruf Records" zijn nieuwe plaat "Come On In". Een album dat officieel op 31 januari 2020 bij de spreekwoordelijke platenboer zal liggen, allee voor zover er die nog zijn :-)

Opvallend is ook dat na al die jaren de bezetting van zijn "Black Tornados" zo goed als ongewijzigd is gebleven. Nog steeds diezelfde ritme sectie met Søren Bøjgaard en Martin Seidelin. Diezelfde NOLA grooves met Emil Balsgaard aan de "black & white keys" en Kasper Wagner en Peter Kehl die de "blazers sectie" tot zich eigenen. Ook Thornbjorn's klankkleur in nog ongewijzigd en kan je citueren tussen die van "The Boss" en ja zelfs onze eigenste "Luke Walter Jr." (1947-1996). Zijn interactie en précense op de hühne is die van een Delbert McClinton en dan zijn alle elementen voor een party toch aanwezig.

Het album bevat 10 originals en werd in Kopenhagen opgenomen in de "Viktoria Studios". Alle nummers zijn van de hand van Thorbjørn, alleen op "Never Givin' In " kreeg hij hulp van guitarslinger Peter Skjering die vorig jaar de "Black Tornado" kwam te verlaten. Opener en titeltrack "Come On In" werkt meteen aanstekelijk en laat Risager horen zoals hij is, anders en toch weer vertrouwd.

Het footstompin' "Last Train" en het exotisch aanvoelende " Nobody But The Moon" brengen dan ook weer zijn veelzijdigheid in de spotlights. Op "Two Lovers" laat hij ons meteen denken aan een Luke Walter Jr. of een Chris Rea en wow die combinatie van organ grooves en gitaar, onwezenlijk mooi. Met "Over The Hill" krijgen we weer zo een moment dat je die blue suede shoes wilt aantrekken. Soulvol en swingend! Afsluitend is er het Delta bluesje "I'll Be Gone" en dit is nu net wat we niet willen...

tracks CD:

01 Come On In
02 Last Train
03 Nobody But The Moon
04 Two Lovers
05 Never Givin' In
06 Sin City
07 Over The Hill
08 On And On
09 Love So Fine
10 I'll Be Gone

musicians:

Thorbjørn Risager: vocals, guitar
Emil Balsgaard: piano, organ, wurlitzer, synthesizer
Joachim Svensmark: guitar, synthesizer, bg vocal
Kasper Wagner: alto saxophone, tenor saxophone, baritone saxophone
Hans Nybo: tenor saxophone
Peter Kehl: trumpet, flugelhorn, trombone, sousaphone
Søren Bøjgaard: bass, moog bass, synthesizer
Martin Seidelin: drums, percussion