© Rootsville.eu

T.K. Blue (US)
tiltle: The Rhythms Continue
music: Jazz
release date: november 01, 2019
label: JaJa Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
T.K. Blue

© Rootsville 2019


Componist, opvoeder, bandleider en volleerde saxofonist T.K. Blue is trots om zijn aankomende release, The Rhythms Continue, aan te kondigen. Deze nieuwe suite, die op 1 november wordt uitgebracht op JAJA Records, is gewijd aan de nagedachtenis van T.K's oude bandleider en mentor NEA Jazz Master Dr. Randy Weston die in september 2018 is overleden. composities van TK Blue, Melba Liston en Randy Weston, The Rhythms Continue bevat een ensemble van tien muzikanten die goed thuis zijn in de Afrikaanse ritmes, jazzgevoeligheid en gepassioneerde intensiteit die kenmerkend zijn voor de composities van meester Randy Weston.

Afgezien van het arrangeren van elk van deze composities, speelt bandleider T.K Blue alto en sopraansaxofoon, fluit, kalimba, sanza, lukembi en mbira op deze opnames. De ritmesectie bestaat uit de uitzonderlijke Alex Blake op bas en meester percussionist Neil Clarke (samen met Weston, deze twee maakten het Trio van Randy Weston) met de veelgevraagde opnamekunstenaar Vince Ector op drums. Billy Harper verschijnt op tenorsaxofoon en Min Xiao Fen voert de Chinese pipa uit, een traditioneel luitachtig instrument. Westons lege pianobank werd op deze opname gevuld door vier jonge pianisten die elk een uniek origineel gevoel geven aan deze toewijding aan de grote pianolegende: Sharp Radway, Mike King, Keith Brown en Kelly Green.

Het eerste nummer op het album, "Kasbah 330A", begint het album met een swingende swing. Deze blues was opgedragen aan Randy's huis aan Lafayette Ave in Fort Greene, Brooklyn. Voor de kunstenaar was dit appartement als een heiligdom "compleet met een enorme bibliotheek met boeken over Afrika, de Afrikaanse diaspora en Afro-Amerikaanse geschiedenis, cultuur en muziek." Track drie op het album getiteld "Going to the East" is opgedragen aan de allereerste keer dat de componist Randy hoorde optreden, TK herinnert eraan dat hij 'overweldigd was door zijn muzikaliteit, zijn beheersing van pianistische improvisatie-uitstapjes, zijn composities en vooral zijn intense muzikale symmetrie met zijn zoon. Ze wisten allebei precies waar de ander muzikaal naartoe ging, en ze complimenteerden elkaar op zo'n diepe en spirituele manier. ”Dit stuk lijkt een deel van die muzikale symmetrie te belichamen met de intens ritmische en toch gesynchroniseerde weergave van de prachtige ritmesectie die de perfecte onderliggende structuur voor de solisten om over te improviseren.

Nummer zes, "Insomnia", werd opgetekend door Melba Liston, de langdurige arrangeur van Weston. Volgens T.K. "Het is moeilijk om over Dr. Weston te spreken zonder de baanbrekende Melba Liston, zijn voornaamste arrangeur, te erkennen. Ze deelden een diepgaande relatie die vergelijkbaar was met die van Duke Ellington en Billy Strayhorn. ”Liston, die in 1999 overleed, was de eerste vrouwelijke trombonist die in de big big bands speelde van de jaren veertig tot zestig. Het laatste stuk van de suite is getiteld "World 3: The Last Goodbye." De delicate melodie en instrumentatie van deze compositie weerspiegelen de tedere laatste momenten die componist T.K Blue doorbracht met zijn goede vriend en mentor Randy Weston. Over het leven van Weston zei T.K: "Ik zal altijd de liefde, warmte, vrijgevigheid en muzikale ervaringen koesteren die we deelden. De waardigheid en trots die hij tentoonstelde zullen mijn leidende licht zijn. Baba Randy leeft voort in mezelf en vele anderen.

De wereld is beter vanwege zijn leven en zijn nalatenschap.

tracks:

01 Kasbah 330A
02 The Wise One Speaks
03 Going To The East
04 Night in Medina
05 Kucheza Blues
06 Insomnia
07 The Last Day
08 At The Crossroads of Touba
09 A Gathering of Elders
10 Where
11 Hi-Fly
12 Ifrane
13 Reverence For Those Who Came Before
14 Just Waiting (A Sister's Lament)
15 Faith For Those Who Came After