© Rootsville.eu

Tokso (Nor)
tiltle: Fyrsta Morginn
music: Folk
release date: april 05, 2019
label: Heilo
info artist: Tokso
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Het folk ensemble "Tokso" is gebouwd rond de Noorse violiste Anne Hytta die vorig jaar nog de award van "Folk Musician of the Year" in ontvangst mocht nemen. Je mag met zekerheid stellen dat "Tokso" een internationaal getint Quartet is want naast Anne Hytta (hardanger fiddle) is er ook nog haar landgenote Sigrun Eng (cello), de Française Eléonre Billy (nyckelharpa) en de uit Griekenland afkomstige Kelly Thoma (Lier).

Voor deze "Fyrsta Morginn" werd het ensemble verder uitgebreid met Frans-Iraanse percussionist Bijan Chemirani en de Noorse contrabassist Jo Skaansar. Het album bevat 13 stukken die de aloude Europese folklore terug onder de loep nemen soms met een verwijzinfg naar oosterse invloeden. Nummers als "Ferin Noran" en "Ferin Annat Sinn" zijn dan ook een schoolvoorbeeld waarbij het Oosten en het Westen samen komen.

Deze folkmuziek leunt daarbij dicht aan bij klassieke kamermuziek en wereldmuziek. "Fyrsta Morginn" is de opvolger van "Tokso" uit 2011 en "Cor Amant" van 2014 en bezorgt je een zeer tragisch van gevoel met een veelal te trage ritmiek.

tracks:

01 Ar Aida
02 Hvita Tré
03 Ferin Noran
04 Fyrir Sol
05 Sorgartimi
06 Grenjani
07 Solganga
08 Innslattr
09 Ferin Annat Sinn
10 Sinni Mana
11 Solarseta
12 Sortnar Sol
13 Vindheim Vian