© Rootsville.eu

Tim Easton (US)
tiltle: Exposition
music: Folkrock
release date: 2019
label: Pledge Music - Campfire Propaganda
info artist: Tim Easton

© Rootsville 2019


Tim Easton werd geboren in Ohio en is bekend als folkrock troubadour met eerder uitgebrachte albums als "Porpucine" uit 2009 en "American Folk (2016) om er een paar te noemen. Zijn carrière begon hij in 1997 en liet hij zich in eerste instantie inspireren door Bob Dylan. Samen met "The Freelan Barons" bracht hij in 2011 het album "Beat The Band" uit. Vorig jaar verscheen "Tim Easton's Paco & The Melodic Polaroids". Zijn nieuwe album "Exposition" brengt hem opnieuw naar de lage landen en zo staat hij dit jaar ook op "Blues Peer".

Tim Easton woont en werkt vandaag de dag in Nashville en mixt country, blues en countrysoul tot z'n eigen kenmerkende bluesy folkrock met als heesheid in zijn stem zijn handelsmerk. Hij stond onder meer een aantal malen in het voorprogramma van John Hiatt. Het album werd op drie locaties opgenomen en wordt door hemzelf geproducet. De drie locaties waar hij neerstreek voor de opnamen van deze "Exposition" zijn alle drie belangrijk voor de Amerikaanse muziekgeschiedenis en zijn de Okfuskee Country Historical Society in Okemah, Oklahoma, The Gunter Hotel in San Antonio, Texas, en de Shack Up Inn, Clarksdale, Mississippi.

Het werd een memorabel album met 10 nummers die een levendige en persoonlijke getuigenis vormen van een songwriter die gehoord wil worden. Met opnamen in plaatsen als Woody Guthrie's geboorteplaats Okemah en San Antonio waar ook de godfather van de blues Robert Johnson vroeger ook al wist te passeren en tenslotte de in Clarksdale waar Muddy Waters het levenslicht zag krijgen we met deze "Exposition" een eigentijds folkalbum met bluesy invloeden.

Easton maakt gebruik van verschillende thema's en behandelt ook veel geografie in die poging om vrede te vinden. Onderwerpen die worden aangeroerd zijn onder meer eerlijkheid, woede, politiek, LSD, 9/11, pijn, echtscheiding en nuchterheid. Het album is opgenomen met behulp van een verscheidenheid aan vintage instrumenten en apparatuur, en in combinatie met de ambiance van de locaties waar deze nummers werden opgenomen, zijn de resultaten inderdaad speciaal. Het eindproduct is een album met een ondefinieerbare textuur en warmte.

Het album opent met het warme geluid van "Peace of Mind". Het nummer is dan ook meteen een favoriet op deze "Exposition". Oon de songs als "Scratch the Sky" en "Exploding Buildings" laten meteen een diepe indruk op je na. Sommige nummers hebben als rode draad de soberheid die eigen is aan deze Tim Easton. Ook de politiek gaat Easton niet uit de weg zoals je kan horen op "Don't Spectate, Participate". Expositie wordt afgesloten met "Broken Brain", een leuke recitatie van woorden die rijmen met "brains" in iedere vers. Voor sommigen zal deze Tim Easton een ontdekking zijn en zal je zo ook meteen fan worden.

tracks:

01 Peace Of Mind
02 Scratch The Sky
03 Exploding Buildings
04 Saint Augustine
05 New Years Day
06 Sail Away Sailors
07 If You Want Something Done Right
08 Don't Spectate, Participate
09 You and Your Troublesome Friends
10 Broken Brain