© Rootsville.eu

Tony Holiday (US)
tiltle: Porch Sessions
music: Blues
release date: 2018
label: Greaseland Records
info artist: Raphael Wressnig

© Rootsville 2019

 

Tony Holiday is een zanger en harmonicaspeler uit Memphis, Tennessee die als een ster aan het rijzen is in de internationale bluesscene. Hij is door blueslegendes zoals Charlie Musselwhite en Rick Estrin herkend als een van de beste nieuwkomers in het spel en bouwt gestaag aan zijn eigen legende, optreden per optreden. Over optredens gesproken, hij speelt er zo’n 200 per jaar in de VS en heeft op schitterende wijze zijn nieuwste album “Porch Sessions” opgenomen op de veranda's van enkele van de bekendste bluesmuzikanten.

”Porch Sessions” doet denken aan Alan Lomax's historische veldopnames en de live opnames die in de loop der jaren uit het beroemde Maxwell Street-tijdperk van Chicago naar boven zijn gekomen. Het draait allemaal om de echte blues die live wordt vastgelegd. Tony, samen met zijn partner Landon Stone, hebben Amerika doorkruist om dit project na te streven en zijn terechtgekomen op een aantal behoorlijk belangrijke frontporches. Live-sessies werden gehouden met enkele van de grootste namen uit de bluesmuziek, waaronder Charlie Musselwhite, John Primer, Kid Ramos, John Nemeth, Kid Andersen, Rockin 'Johnny Burgin en anderen. Het down-and-dirty-formaat is een geniale zet, omdat het luisteraars rechtstreeks verbindt met de live blueservaring. De perfectie van de studio wordt vervangen door momentopnames. Het is alsof je op geïmproviseerde jam zit waar de muzikanten spelen zuiver voor het plezier.

Hoogtepunten zijn er in overvloed op deze plaat en hardcore bluesfans zullen elk nummer van deze plaat geweldig vinden. In het openingsnummer "Pickpocket Fingers" vinden we Kid Ramos en James Harman, een Jimmy Reed-achtige shuffle over een meisje met een "Buster Keaton-glimlach" dat onmiddellijk de toon zet voor wat er gaat volgen. Ramos’ gitaarspel is absoluut geweldig . Chicago-gitarist en Muddy Water's bandleider John Primer checkt in met "They Call Me John Primer" en brengt het klassieke verweven Windy City-geluid met zich mee. Bob Corritore voegt harp toe op de juiste plaatsen en Primer klinkt levendiger dan ooit.

Een van de beste nummers op de plaat is het zwoele "A Woman Named Trouble", met Jake Friel op zang en John Nemeth op mondharmonica Charlie Musselwhite en Aki Kumar zijn te gast op de "That's Alright". De twee harmonica’s vullen het nummer met eenzame, kreunende licks die luisteraars in trance houden en de volledige emotionele kracht van het instrument weergeven. Tony Holiday en gitarist Rockin 'Johnny Burgin werken samen aan het rustige ' Coin Operated Woman ' en de set wordt afgesloten met' This Time I'm Gone For Good ',  een trage, zware blues.

Porch Sessions is leuk van begin tot eind en  is enorm verfrissend. Dit is rauwe, homemade blues, het soort muziek dat alles mogelijk maakte van wat erna ontstond. Deze plaat is een echte aanrader.

tracks:

1. PickPocket Fingers
Featuring: James Harman (vocals, harmonica), Kid Ramos (guitar)
2. They Call Me John Primer
Featuring: John Primer (vocals, guitar), Bob Corritore (harmonica)
3. A Woman Named Trouble
Featuring: Jake Friel (vocals), John Nemeth (harmonica)
4. Becky Ann
Featuring: Mitch Kashmar (vocals, harmonica), Ronnie Shellist (harmonica)
5. That’s Alright
Featuring: Charlie Musselwhite (harmonica), Aki Kumar (vocals, harmonica)
6. Three Way Party Featuring: Tony Holiday (vocals), Mitch Kashmar (harmonica), Ronnie Shellist (harmonica)
7. Special Friend
Featuring: James Harman (vocals), Kid Ramos (guitar), Tony Holiday (harmonica)
8. Hip To It
Featuring: Mitch Kashmar (low-tuned harmonica), Ronnie Shellist (harmonica), Tony Holiday (harmonica)
9. Blues Hit Big Town
Featuring: John Nemeth (vocals), Tony Holiday (harmonica)
10. Tell Me Baby
Featuring: John Primer (vocals, guitar), Bob Corritore (harmonica)
11. Goin To Court
Featuring: James Harman (vocals, harmonica), Kid Ramos (guitar), Tony Holiday (harmonica)
12. Coin Operated Woman
Featuring: Tony Holiday (vocals, harmonica), Rockin’ Johnny Burgin (guitar)
13. This Time I’m Gone For Good
Featuring: William G. Kidd (vocals), Ronnie Shellist (harmonica)