© Rootsville.eu

Track Dogs (US)
tiltle: Fire On The Rails
music: Americana - Folk
release date: january 24, 2020
label: Mondegreen Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Track Dogs

© Rootsville 2019


"Track Dogs" is een folky en funky rootsband die met hun nieuwste album "Fire On The Rails" geografisch misschien wel de ganse wereld overlappen. Muziek met als rode draad de Mariachi-achtige trompet van Howard Brown. "Track Dogs" bestaat uit Garrett Wall, Dave Mooney, Howard Brown en Robbie K. Jones. Hhun artistieke naam komt uit de donkere ondergrondse wereld van het metrosysteem van New York.

Daar waar ze in het UK brainstormen zijn deze "Track Dogs" al lang ingeburgerd in Spanje met als thuisbasis Madrid. Twee Ieren, een Engelsman en een Amerikaan die met hun muziek tot een unieke samenhang brengen van diverse invloeden. Deze "Fire On The Rails" is de opvolger van "Kansas City Out" uit 2018.

Het album opent met het folk getinte "Love & War", na een rustige intro verandert het muzikale landschap totaal. De opzwepende trompet klanken en viool maken het zelfs een beetje aanleunen bij Klezmer. Ook " I’ve Needed You" is een nummer waar je naast folk ook mede door de banjo een vleugje bluegrass kan waarnemen al verandert die weerom door de inbreng van de trompet.

"Better Off On Your Own" heeft opnieuw een levendige trompet en vocale melodie die je met enige verbeelding kunnen meenemen naar "Graceland". Op "Fire On The Rails" staan 10 originals waarmee ze diep richting wereldmuziek putten. Ook op het aanstekelijke "Dragonfly’s Castle" dragen ze iets bij aan de wereldwijdse muziek mede door het gekozen instrumentarium en hun mooie samenzang.

"And the Piano Sings" heeft iets funky is zich al lijkt het eerder een ode aan Freddie King. Een nummer dat wel iets van een earworm in zich heeft. Met het daarop volgende "Abi’s Lullaby " zitten we dan toch volledig bij de akoestische folk. Easy and smooth. Afsluiter van deze "Fire On The Rails" wordt ingeleid door handgeklap en bestaat enkel uit een vocaal gevolg. Aanstekelijk te noemen album!

tracks:

01. Love & War
02. I’ve Needed You
03. Better Off on Your Own
04. Dragonfly’s Castle
05. On the Last Night
06. Don’t Delay
07. And the Piano Sings
08. Abi’s Lullaby
09. When it Comes
10. All Clapped Out

musicians:

Garrett Wall - guitars, piano, uke & vox
Robbie K Jones - cajón, banjo & vox
Howard Brown - trumpet, piano, percussion & vox
Dave Mooney - electric & double bass, uke & vox