© Rootsville.eu

Tullie Brae (US)
tiltle: Revelation
music: blues
release date: may 27, 2019
label: Endless Blues Records
info artist: Tullie Brae
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Tullie Brae is aan deze kant van de oceaan nog relatief onbekend maar deze "Revelation" en de hulp van "Frank Roszak Promotions" zouden daar wel eens verandering in kunnen brengen. Tullie Yvette Brae kortweg Tullie Brae haar muzikale roots bevinden zich in Beale Street en dit is dan ook de reden waarom blues en soul in elkaar verweven zijn bij haar nummers. Meteen ook de verklaring waarom er zoveel andere bekende namen uit Memphis vertegenwoordigd zijn op deze "Revelation". Ieder op zichzelf dan weer prijswinnaars zoals Jeff Jensen en zijn vertrouwelingen Bill Ruffino en David Green, maar ook met James Cunningham, de voormalige drummer bij Jeff Jensen, Memphis genie Mick Kolassa, slide gitarist Surgis Nikides die we kennen van de formatie "Low Society" met Mandy Lemons en nog een hele resum andere muzikanten die hun medewerking kwamen te verlenen op deze "Revelation".

Merkwaardig is ook dat alle 10 nummers op dit album van de hand zijn van "Tullie Brae", wat haar dan ook meteen een uitstekend songwriter maakt. Buiten een soms rauwe rockstem die zich moeiteloos weet te verzoenen met een grote dosis soul is deze "Tullie Brea" dan op de koop toe ook nog een lust voor het oog. Ook de "black & white keys" hebben geen geheimen voor haar want ze komt zichzelf te begeleiden op piano en Hammond, zelfs het bespelen van een cigar box gitaar heeft ze onder de knie.

Hiervoor maakte ze al wel enkele jaren naam als "TB & The Medecine Man Revue" waarmee ze het album "Everything Turns Blue" uitbracht. Opener van dit 10 nummers tellende album is "Price of The Blues", een power blues waarbij haar howlin' voice het huislijk geweld probeert weer te geven. Dat deze "Revelation" de nodige diversiteit in huis heeft bewijst Tullie Brae hierna met het Delta gesmaakte en soulvolle "Seven Bridges". Ook "Mississippi Rain" brengt het soul gehalte in Tullie Brae op de voorgrond, een ballad die gaat over een mislukte liefde. Wie Jeff Jensen kent voelt perfect zijn prachtige rifjes aan in dit nummer.

Eén van de mooiste nummers op deze "Revelation" is weerom een ballad die luistert naar de titel "New Shoes", een intens nummer over vriendschap. Een beetje North Hill Mississippi Country blues dan met een gevecht tussen de priester en de duivel op "Devil in Deville". Met deze "Revelation" geeft deze Tullie Brae ons meer dan diversiteit met uitstekende nummers aflsuitend met de single uit dit album, "Thank You Mom". En een welgemeende dank u van ons aan mama Brae voor het op de wereld zetten van zulk een getalenteerde dochter...

tracks:

01 Price of the Blues
02 Seven Bridges
03 Mississippi Rain
04 Break These Chains
05 New Shoes
06 Devil in Deville
07 Ain't No Good
08 Watch Her Move
09 Shine
10 Thank You Mom

musicians:

Tullie Brae: vocals, piano, Hammond B3 & SK1, cigar box
Jeff Jensen: guitar, percussion
Bill Rufino: bass
David Green: drums
Rick Steff: Fender Rhodes, Wurlitzer, organ
James Cunningham: drums
Susan Marshall: backing vox
Daunielle Hill: backing vox
Mick Kolassa: backing vox
Brad Webb: slide guitar on #2,6
Surgis Nikides: slide guitar
Brandon Santini: harmonica
Alice Hasan: violin
Myra Hall: viola
Alisa Horn: cello