© Rootsville.eu

Tuomo Uusitalo (Fin)
tiltle: Stories from Here And There
music: Jazz
release date: july 01, 2019
label: Fresh Sound New Talent
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)
info artist: Tuomo Uusitalo

© Rootsville 2019


Tuomo Uusitalo is een in New York gevestigde bekroonde pianist, componist en arrangeur. Nadat hij twee albums als leider heeft uitgebracht en als sideman op talloze albums is verschenen, heeft hij zich gevestigd in de New Yorkse jazzscene en blijft hij wereldwijd touren, zowel als leider als sideman. Tuomo Uusitalo werd geboren in Tampere, Finland, en begon op 6-jarige leeftijd piano te spelen. Als tiener speelde hij verschillende soorten muziek, van klassiek tot pop / rock, en al snel raakte hij gefascineerd door jazz en de spannende mogelijkheden van spontane improvisatie. Terwijl hij muziek studeerde in Graz, Oostenrijk (Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten, het oudste jazzinstituut in Europa), had Tuomo al de kans om te werken en op te treden met vele jazzlegendes waaronder Bob Brookmeyer, Billy Hart, Curtis Fuller, Jimmy Cobb en Jim Rotondi, evenals vele andere bekende jazzartiesten zoals Steve Waterman, Riccardo del Fra, Wayne Darling, Juan Garcia-Herreros, Howard Curtis, Stjepko Gut, Charlie Miklin en vele anderen.

Nadat Tuomo in 2012 cum laude afstudeerde aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten Graz (Oostenrijk), verhuisde hij naar New York City en woont sindsdien in de stad. Hij treedt regelmatig op in de stad op verschillende locaties, waaronder de belangrijkste jazzspots van NYC (Smalls, Mezzrow, Fat Cat, Zinc Bar, Cornelia Street Café, Minton's Playhouse, ShapeshifterLab, Cleopatra's Needle, Garage, University of the Streets, Arturo's enz.). Tijdens zijn tijd in NYC heeft hij gewerkt met verschillende legendarische jazzmuzikanten, waaronder Curtis Lundy, Tyler Mitchell, David Schnitter, Jeff Hirschfield, Johnny O'Neal, Greg Bandy en Philip Harper, evenals vele opmerkelijke muzikanten in de scene, zoals Chris Cheek, Seamus Blake, Ulysses Owens Jr., Dayna Stephens, Obed Calvaire, Rich Perry, Justin Brown, Elliot Mason, Peter Slavov, Josh Evans, Brandon Lewis, Gerry Gibbs, Scott Tixier, Jason Brown, Luques Curtis, Tivon Pennicott, Troy Roberts, Russell Hall, Evan Sherman, Alexander Claffy en Kyle Poole, om er maar een paar te noemen.

TRIO was zijn sprankelende debuut-cd uit 2012. Het album won de Downbeat Student Music Award in 2012 voor de Best Small Jazz Group. In hetzelfde jaar won hij ook dezelfde prijs voor de Best Latin Group (Marco Antonio Da Costa Group). In 2013 ontving hij de prestigieuze Sir Roland Hanna Award van City University of New York. 2013 Tuomo kreeg de kans om zijn originele composities naar het Montreal Jazz Festival (Canada) te brengen, waar hij deel uitmaakte van de Jazz Composers-Series.
 
Najaar 2014 was Tuomo op pad met The One And Only Tommy Dorsey Orchestra, een tournee van zes weken in de Verenigde Staten en Canada. Na de eerste tournee met de band werkt hij sindsdien regelmatig met de TDO, tourend door de Verenigde Staten en in Portugal, Colombia, Panama, El Salvador, Costa Rica en Mexico. In 2016 begon hij ook zijn twee keer per maand - residentie in de wereldberoemde Smalls Jazz Club, het uitvoeren van zijn originele muziek en het hosten van de jamsessie met zijn trio.
 
In 2015 Tuomo kreeg de opdracht om te componeren en op te treden als headliner op het gerenommeerde Chelsea Music Festival in New York City, waar hij drummer Olavi Louhivuori ontmoette, een van de grootste drummers aller tijden in de Europese jazzscene. Vanaf dat moment creëerden ze een project Northbound, dat zijn debuutalbum opnam dat in 2017 werd uitgebracht, met de wereldberoemde Seamus Blake.
   
In 2016 Tuomo bracht zijn tweede album uit als leider, Love Song, op Fresh Sound Records. Het album is zeer goed ontvangen door critici en fans. In 2018 werd Tuomo gevraagd om zich bij The Post Modern Jukebox aan te sluiten voor hun 2018 European Tour, optredend in IJsland, Portugal, Spanje, Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Kroatië, Servië, Macedonië en Israël. Tuomo's derde album als leider, Stories From Here and There, met de legendarische Chris Cheek werd opgenomen in NYC september 2018 en zal worden uitgebracht op Fresh Sound New Talent op 1 juli 2019.

tracks:

01 Be Good Or Be Gone
02 Poem No. 4 - In And Out Of The Frame
03 Best Thing For You (Would Be Me)
04 Altitude 5003
05 Boo Boo’s Birthday
06 Between Things
07 Solitude
08 Many Mornings
09 Bouncin’ With Bud
10 Poem No. 8 - Crepuscule 0:34 T. Uusitalo
11 Tonight You Belong To Me

musicians:

Tuomo Uusitalo - Piano
Chris Cheek - Sax (Tracks 1, 2, 4, 5, 8 & 11)
Myles Sloniker - Bass
Itay Morchi - Drums