© Rootsville.eu

Van Morrison (UK)
tiltle: Three Chords & The Truth
music: Soulblues - Rhythm & Blues
release date: october 25, 2019
label: Exile/ Caroline International
info artist: Van Morrison

© Rootsville 2019


Je kan het soms niet vatten waarom gevestigde waarden zich nog steed bezig houden met het uitbrengen van een nieuw album. Soms is het op het randje af van het album teveel. Eerder dit jaar bracht de 85-jarige John Mayall nog zijn album "Nobody Told Me" op de markt. Deze maand is er, als ik het goed heb geteld, het 41ste studio album van Sir "Van Morrison", aka de "Belfast Cowboy" aka "Van The Man". Het lijkt erop of beide coryfeeën bang hebben van de Brexit en zo vlug nog een extra pondje willen mee graaien.


photo Van Morrison © Rootsville

Begrijpelijk is wanneer een album met nieuwe originals wordt aangeboden. Het album van "You Driving Me Crazy" met "Van Morrison" en jazz trompettist "Joey DeFrancesco" kon ik best nog smaken mede door het jazz en rhythm 'n blues gehalte, maar hetzelfde jaar veschenen "When The Prophet Speaks" was al heel wat minder wereldschokkend. "Three Chords & The Truth" dan, een album met daarop 14 nummers en gelukkig kunnen we nu wel spreken van originals.

Morrison koos er voor om zelf het album te producen en krijgt op zes nummers hulp van "Jay Berliner" die ook meespeelde op "Astral Weeks" uit 1968 en dus voor "Van The Man" geen onbekende is. Openers "March Winds in February" en "Fame Will Eat The Soul" doen nu niet meteen het beste verhopen, ook al verwijst het laatste nummer naar zijn duet met de Righteous Brothers, of je moet fan zijn van de soms klagende stemintonatie van Van Morrison.

Op "In Search Of Grace" brengt Morrison terug een beetje gospel erin en brengt dit nummer ons toch wel even terug naar zijn schitterend verleden. "Nobody in Charge" heeft dan weer enige country vibes in zich en mag gerust worden opgenomen in het hitspakket van "Van The Man", maar smaak is uiteraard eigen aan de luisteraar ervan. Soul dan en ook weer zo een typisch "Van Morrison" sound krijgen we met "Does Love Conquer All". "Early Days" mag dan wel wat poeder erin brengen maar dit nummer met een knipoog naar rockabilly is nu niet het beste van het album.

Bij "Van Morrison" denkt ik aan soulblues en rhythm 'n blues en gelukkig krijgen we met nummers als "Up On Broadway" en titeltrack "Three Chords and The Truth" terug het beste van deze "Belfast Cowboy". Ons vlug nog even transformeren naar een pub in Noord-Ierland voor een degelijke portie "Belfast Blues" alvorens af te sluiten met " Days Gone By" met een link naar "Auld Lang Syne" want ik krijg stilaan bags under my eyes... "Three Chros and The Truth" goed maar niet super en dat is dan mijn waarheid. Op naar studio album 42 dan maar!

tracks:

01 March Winds in February
02 Fame Will Eat The Soul
03 Dark Night Of The Soul
04 In Search Of Grace
05 Nobody in Charge
06 You Don't Understand
07 Read Between The Lines
08 Does Love Conquer All
09 Early Days
10 If We Wait For Mountains
11 Up On Broadway
12 Three Chords and The Truth
13 Bags Under My Eyes
14 Days Gone By