© Rootsville.eu

Wallace Roney (US)
tiltle: Blue Dawn - Blue Nights
music: Jazz
release date: august 30, 2019
label: HighNote Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Wallace Roney

© Rootsville 2019


Wallace Roney is een belangrijke speler in de hedendaagse jazzscène sinds hij op zestienjarige leeftijd bij Ali’s Alley opdook met Philly Joe Jones. Roney is te zien geweest op indrukwekkend werk met McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Elvin Jones, Chick Corea en Ornette Coleman. Roney heeft een plaats veroverd in de jazzgeschiedenis als lid van VSOP. Als lid van Tony Williams Quintet nam Wallace de verantwoordelijkheid op zich om de band te doordrenken met zijn vuur en innovativiteit en won de aandacht van zijn idool, Miles Davis. Zijn langdurige associatie met het jazzicoon culmineerde in de opname van de Grammy-winnende, door Quincy Jones gedirigeerde Miles en Quincy Live in Montreux.

Op zijn tweeëntwintigste opname als bandleider, die wordt uitgebracht op HighNote Records, is de in Philadelphia geboren muzikant dolblij zijn band te leiden met de volgende generatie jazzinnovators: saxofonist Emilio Modeste, pianist Oscar Williams II, bassist Paul Cuffari, en zijn vijftien jaar oude neef, drummer Kojo Odu Roney. Roney is het icoon voor deze beginnende en hij breidt deze band uit door Philly-gitarist Quintin Zoto en de legendarische drummer Lenny White in dienst te nemen.

Op "Blue Dawn - Blue Nights" heeft Roney bewust gekozen om geen van zijn eigen composities op te nemen. Nadenkend over de trackselectie voor het album, wilde de bandleider 'de jongens een forum geven om te schrijven en een verklaring af te leggen. Dat heb ik altijd gedaan. Ze bedenken iets, en ik zou kunnen zeggen: "Laten we hierheen gaan, of dit hier doen." En door ze bepaalde dingen te laten zien, vergroot het hun kennis van wat er muzikaal kan worden gedaan. En dat is wat ik doe!

tracks:

01 Bookendz
02 Why Should There Be Stars
03 Wolfbane
04 New Breed
05 Don't Stop Me Now
06 In A Dark Room
07 Venus Rising
08 Elliptical