© Rootsville.eu

Wesli (HT/Can)
tiltle: Rapadou Kreyol
music: World music
year: 2019
label: independent
promotion: Speak Easy (Beverly Kreller)
info artist: Wesli

© Rootsville 2018


Liefhebbers van de Carrabean uitspattingen van iemand als een Taj Mahal zullen ook ongetwijfeld de Haïtiaanse muziek van deze in Canada verblijfende "Wesli" best smaken. Onder de noemer "World Music" wist Wesli tijdens de recente Juno Awards een nominatie in de wacht te slepen voor dit 21 nummers tellende "Rapadou Kreyol".

Afkomstig uit Haïti heeft deze Wesli zijn hart ook verpand aan Canada. Ieder keer dat hij aan een project komt te werken weet hij de roots en cultuur van zijn geboorteland samen te brengen met deze van zijn huidige thuis. Het grote nieuws van zijn JUNO-nominatie voor "Worldmusic Album of The Year" voor zijn album "Rapadou Kreyo" betekende dan ook voor Wesli iets bijzonder en was hij daarvoor bijzonder dankbaar.

Genoemd naar rapadou, het heerlijke met bamboe omhulde gefermenteerde suikerriet dat vaak aan de koffie wordt toegevoegd: Dit album is ontworpen om de mooie ritmes zoals Petro, Congo, Rada, Nago, Rara, en voodoo-ritmes en onze muziek in de Yoruba-taal te doen herleven. Deze stijlen hebben bijna geen ondersteuning van de reguliere media om hen in leven te houden in de commerciële samenleving waarin we leven merkt Wesli op. Haïtiaanse muziek is de Afrikaanse Bijbel van het Caribisch gebied, onze traditionele percussionisten kennen alle oude manieren en houden ze. We kunnen het ons niet veroorloven ze nu kwijt te raken. Ik heb besloten om dit rootsheroplevingsalbum te maken om ons eraan te herinneren wie we zijn en waar we vandaan komen.

Wesli weeft hedendaagse boodschappen in traditionele vormen, waarbij een breed scala aan rootspercussie de kern vormt van open oorarrangementen. Volledig gezongen in Kreyol, toont Rapadou Kreyol zijn eigen eerbiedige kijk op de Haïtiaanse rituelen van Lakou Dahomé en Lakou Congo, fuserende rollende rara beats, uitbarstingen van koper en precies de juiste elektronische elementen. Elk van de nummers is een ander Haïtiaans genre, zoals Congo en Daomé om vreugde te vertegenwoordigen. Elk Haïtiaans rootsritme weerspiegelt verschillende situaties en vereist verschillende drums en instrumenten. Wesli zegt: "Een uniek ding dat we in al deze genres doen is dansen! We dansen op alles in Haïti."

tracks:

01. Nèg Dahole
02. Ayizan
03. Lolé Lolé
04. Morisdézo (feat. Vox Sambou)
05. Kouté Nou Yé (remix)
06. Pran Pasyans
07. Lamnou Mou
08. Mèsi Bondye
09. Ba Li Lavi
10. Sibi Dlo
11. Marijo
12. Proverb Granmoun (feat. Sergiu Popa)
13. Lumanjayé
14. Wongol O
15. Ile
16. Nan Lakuoa
17. Pou Fanm Saa
18. Ti Manman
19. 3Fey (feat. Boogat)
20. Marassa Dousso Dossa
21. Legba