© Rootsville.eu

Willie Farmer (US)
tiltle: The Man From The Hill
music: Delta Blues
release date: 2019
label: Big Legal Mess
info artist: Willie Farmer

© Rootsville 2019

 

Willie Farmer is het levende bewijs dat de Mississippi “deep blues” blijft produceren. De 62-jarige gitarist is noch een modernist, noch een vernieuwer, maar gewoon een automonteur in een klein stadje die nooit zijn liefde voor old school legendes zoals Muddy, Wolf en Lightnin   heeft weggestoken.

Heel zijn leven lang woont hij in het kleine Duck Hill, gelegen in de heuvels ten oosten van de Delta, groeide op in de familieboerderij. Hij nam voor het eerst de akoestische gitaar in zijn vroege tienerjaren, en door het plukken van katoen bespaarde al snel genoeg geld om een elektrisch instrument te kopen. Hij speelde voor het publiek thuis en op schoolevenementen en leerde over blues en R & B vooral door te luisteren naar een krachtig station uit Nashville. Hij speelde ooit nog met Leo “Bud” Welch en heeft de blues door zijn aderen stromen.

Nu, vele jaren later stapte hij voor de tweede keer een studio binnen om een opvolger te maken voor “I’m Coming Back Home”, en kijk, hier is “The Man From The Hill”, schijf met tien knappe Delta bluessongs. De grommende gitaar die het eerste nummer ‘Feel So Bad’ introduceert, geeft je rillingen en als Farmer's versleten en gescheurde stem de strijd aanbindt met de gitaar, dan weet je dat je aan het luisteren bent naar iets heel bijzonders en authentiek en rauwe blues dat bedoeld is om zowel het hart als de ziel te veroveren.

Het is vrij snel duidelijk dat onze man in de loop der jaren veel verschillende speelstijlen heeft beluisterd, terwijl hij zijn eigen, onderscheidende speel- en zangstijl heeft verbeterd, die een beetje van alles omvat, van Big Bill Broonzy en Muddy tot BB, Freddie en Albert Collins ook, en zelfs een beetje Johnny Winter in ‘Fistful of Dollars’.

Dit album gaat vooral over zijn verhalen. Er is een gospel geïnspireerde song met ‘At The Meeting’, maar ‘Break Bad’ en ‘Daddy Was Right’ zijn een vettige lowdown blues gebeuren. Met ‘ I Am The Lightning’ en ‘Shake Baby Shake’ bouwt hij ronduit wat sexuele spanningen op. Deze gast is van alle markten thuis en voert alles met klasse en precisie uit. Dan is er natuurlijk de titeltrack ‘The Man From The Hill’. Een cool verhaal gezongen door een knetterende zanger en meer dan genoeg vurig en funky gitaarspel om je hart sneller te laten kloppen!

Willie Farmer hoopt dat de release van dit album betekent dat hij eindelijk zijn baan kan opgeven' en kan beginnen leven van muziek ....... Ik hoop het van harte, aangezien hij de real deal is en zeker het talent heeft om het te maken. Maar velen zijn gekomen maar weinig uitverkoren zeggen ze (Marcel)

tracks:

  1. Feel So Bad
  2. Shake It
  3. Break Bad
  4. Fist Full of Dollars
  5. Millionaire
  6. Come Back Home
  7. At the Meeting
  8. I Am the Lightning
  9. Daddy Was Right
  10. The Man from the Hill