© Rootsville.eu

Giles Robson Blues Alive Revue (UK) - Ramirez-Toussaint Blues Band (CR/NL)
Blues
KTBA Vlierden (NL)(20-01-2019)

reporter & photo credits: Rootsville


info club: KTBA
info band: Giles Robson - José Ramirez - Thomas Toussaint

© Rootsville 2019


Op een koude zondagnamiddag gaat het richting Vlierden in het gezelschap van de twee PR-mannen van Gevarenwinkel. Normaal staat er hier op de affiche bij de gebroeders Brouwers een hoofdact en een support act ingevuld maar vandaag kunnen we eerlijk gezegd gaan spreken van twee hoofdacts. Zowel de "Blues Ambassador" José Ramirez uit Costa Rica (nabij Washington DC :-)) als de Britse harper Giles Robson vonden hier op het podium van "KTBA" de aanzet voor de verdere verovering van de Lage Landen. Beiden staan vandaag terug op deze "double bill" en dit met toch enigszins een andere bezetting dan we van hen gewoon zijn. Na de ons bekende hartelijke begroeting van de familie Brouwers even rap naar den toog toe voor enkele kleine Bavaria'kes en dan een plaatsje vinden voor deze bluesy lazy afternoon.

José Ramirez laat zich voor deze "mini tour" vergezellen door de thuis spelende harper Thomas Toussiant en zijn band. Die band bestaat verder nog uit Ivan Schilder (keyboards), Paolo de Stigter op drums, Dirk Wagensveld op bas en de onopvallende, doch opvallende string bender Harm van Essen, een gast die meer dan het juiste blues gevoel in zijn DNA heeft.

Toussaint & band openen swingend met Tommy Tucker's rhythm 'n blues floorfiller "Hi-Heel Sneakers uit 1964 en zo staat de barometer hier in zaal Thijssen meteen op zonnig. Ook met "Shut Your Face" en "What Love Will Do" deinen we nog luchtje mee op onze standvastige barkruk. Tijd voor Mr. José dan en helaas ook tijd voor enkele slowbluesjes waardoor het animo wat weg deemstert. Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat Ramirez sinds zijn vorige passage wat extra gitaarlessen is gaan bijwonen en want op dat gebied zit het snor. Misschien heeft hij zitten luisteren naar Anson Funderburgh die zijn album zal producen welk volgende zomer zal verschijnen bij de platenboer, voor zover die boeren nog bestaan ;-).

Met de original "Three Years" gaan de heren wat de Santana toer op en het is wachten op de lovers quarrel "Gasoline & Matches" om de funk in de blues te steken. Paul Butterfield's "Born in Chicago" maakt dan dat Thomas Toussaint terug zijn intrede doet en krijgen we met "She Walks Right In" de nodige interactie met die van "KTBA". Knappe en feilloos uitgevoerde blues maar de rode feeststrik ontbrak toch wel. Nog maar eens een dikke duim voor Harm van Essen.

Tijd voor de bitterballen maar helaas voor onze sister longhair zonder groene kruiden. Een extra Bavaria'ke dan maar :-). Nog een babbel met enkele Nederlandse blues brothers...en sisters zoals die van "Blues Traffic" en voor Anka en Teun een update voor de festivals die er zitten aan te komen en daarbij Hookrock niet vergeten in ons Belgenland. Anka zou liefst alle Belgische bluesfests meemaken maar zit met een groot probleem...verlof, verlof en verlof, even dan aan de Europese regering vragen of het een ietsje meer kan met de slogan "hoe meer blues hoe minder ziekteverzuim".

Nog net voor de Brexit kan Giles Robson hier nog de nodige Euro's komen te verzamelen met aan zijn zijde gitarist Chris Corcoran, de master of jump blues en een goed geoliede ritme sectie. Met Chris leverde Giles Robson vorig jaar nog de uitstekende tribute aan Little Walter af met als titel "Roller Coaster! (A Ride Trough Walter's World)" (album report). Datzelfde jaar bracht hij ook nog "Journeys To The Heart Of The Blues" (album report) met aan zijn zijde toen Joe Louis Walker en Bruce Katz en dit nadat iedere zichzelf respecterende blues liefhebber zijn debuutalbum "For Those Who Need The Blues" (album report) in zijn of haar verzameling had zitten.

Opener hier in Vlierden was "I'm A Loneley Man" uit het album "Journeys To The Heart Of The Blues" en voor die enkelen die Giles nog niet hadden bezig gehoord kwam nu de vastelling wat een krachpatser hij wel is op de Mississippi saxofoon. Eén en al bezieling die man. Met Giles is het steed ook altijd wel grasduinen in het tijdperk van de country blues van Snooky Pryor of een Sonny Boy Williamson maar met de bijzonder dynamische G.R Shuffle weet hij ook die laatste blues adept hier in te palmen...om dorst van te krijgen.

Ook deze magistrale smoelschuiver moet even op adem komen en laat vervolgens voor enkele nummers het woord aan Chris Corcoran en zijn hollow body vintage sixstring. Voor sommigen misschien wat weg van de blues, voor anderen waaronder ondergetekende, een aangename en welgekome verademing. Met nummers als "Swingo" en "A Shot in The Dark" doet hij samen met de ritme sectie de "Telstar Era" hier herleven. The Spotniks, The Shadows, The Cousins, The Ventures, ze passeerden allemaal weer ons tijdsbeeld en ja Ronnie je was primus in de muziekles, dit is jump blues met een dosis twang.

De dorst was gelest en dus verscheen Giles Robson terug ten tonele voor de rest van een fenomenaal stukje harpmuziek. Na een intens en lange jam met nummers als "Blue Midnight" en "Lights Out" ging bij ons met de long way home in gedachte ook het licht uit en verlieten we deze bonte KTBA bende voor een feestje in de wagen met iene me hesp, of iene me kees van "Big Bill".

De volgende "KTBA Special" is op 24 februari met Howlin' Stone en de Rhythm Bombs.