© Rootsville.eu

Ben Vanderweyden Quartet (B)
Jazz - Thank You Toots
Jazz café @ Den Egger Scherpenheuvel (29-01-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Jazz Café @ Den Egger
info band: Ben Vanderweyden

© Rootsville 2019


Voor het eerste concert van 2019 in "Jazz Café Den Egger" koos de organisatie voor het "Ben Vanderweyden Quartet" met hun hommage aan Baron Toots Tielemans. Een avond die dus geheel in het teken zal staan van deze "Ket" en niet enkel met jazz zal worden opgeluisterd. Samen met presentator Fred Brouwers vertonen ze hier vanavond op een groot scherm simultaan met het concert foto's, tekeningen en filmpjes uit het leven van Toots.

Baron Toots Thielemans overleed op 22 augustus 2016 en meteen ontstond er een grote leegte in onze muziekscène. Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans aka Toots Thielemans werd op 29 april 1922 in de Brusselse volkswijk 'de Marollen' geboren. Dat hij als muzikant ons land zou ontgroeien wist toen nog niemand, ook niet toen hij reeds als 3-jarige accordeon begon te spelen. Op 17 jarige leeftijd speelde hij ook gitaar en harmonica en ontstond ook te interesse voor jazz. Na deel uitgemaakt te hebben van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen emigreerde Toots in 1952 naar Amerika. Voor zijn carrière misschien wel de beste 'move' ooit. Hij speelde met namen als Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Bill Evans, Herbie Hancock, Quincy Jones e.v.a.

Het was Quincy Jones die hem één van de grootste solisten ooit noemde en werd ook zowat op handen gedragen door zijn collega's. In 1962 bracht hij zijn bekendste compositie uit en mede door de wereldbekendheid en de royalties op 'Bluesette' noemde Toots dit nummer zijn 'Social Security Number'. In 1981 kreeg hij een beroerte en werd een tijdje op non-actief gezet. Met de hulp van bassist Jaco Pastorius werkte hij wat later een Japanese tour af. Later speelde hij in het 'Paleis voor Schone Kunsten' en op 'Jazz Middelheim'. In 2001 werd Toots Thielemans door Albert II tot Baron verheven. Ervoor werd hij al door de ganse jazz wereld tot in Scandinavië toe op handen gedragen en net als bij Brel en Reinhardt werd ook Toots hier in België pas veel later in zijn carrière op zijn waarde gewaardeerd. Toots is van ons, maar ondanks alles bleef Toots Thielemans gewoon zichzelf, ne ket, ne Marollien. C'est vrai nondeju. Toots werd 94 jaar oud en leefde de laatste 20 jaar van zijn leven terug in België.

Naast Ben Vanderweyden op chromatische harp bestaat dit Quartet nog uit pianist Dirk Schreurs en een ritme sectie bestaande uit Koen Vandendriessche op drums en Roman Korolik aan de 6-snarige basgitaar. De foyer is voor deze gelegenheid boesjevol gelopen met zelfs bezoek van een delegatie van de "Jazzzolder" te Mechelen. Stipt op tijd begeven die van het "Ben Vanderweyden Quartet" zich richting podium en met de eerste tonen uit "Dunderklumpen" wordt het hier meteen muisstil. Een naam als die van Toots Thielemans boezemt onnoemelijk veel respect en ontzag in en dat gevroel zal hier gedurende het ganse concert worden overgedragen.

Na de begroeting van radio- en televisiepresentator kan het bijna niet anders of er wordt aangevangen met Toot's grootse nummer "Bluesette". Ook hierover krijgen de talrijke aanwezigen een kleine anekdote te horen. Toots was ook gekend voor zijn inbreng in de film. Tijdens het spelen van "Mistige Rooie Beest" uit de film van Paul Verhoeven en naar de roman van Jan Wolkers worden er ook fragmenten vertoond uit de bewuste film "Turks Fruit". De vraag nu wat het meest wordt ervaren, de fragmenten of de muziek ;-).

De eerste set krijgen we nummers te horen als "Killer Joe" en "Midnight Cowboy". De doordringende harmonica klanken worden hier vanavond ondersteund door de soms wel funky grooves van de keyboards. Zowel beide goeroes waar Toots wat van opstak worden hier vermeld, en dat hebben we het over Louis Armstrong en Duke Ellington. Tijd ook om een eerste gast op het podium te roepen in de persoon van Johan Vandendriessche die op dwarsfluit zijn mede aan deze hommage werkt door het brengen van "For My Lady". Uit de archieven van de toenmalige "BRT" werd dan "Painted Faces" van onder het stof vandaan gehaald en hier gebracht met enkel Ben op de mondharmonica en Dirk aan de keys. Met "Sno Peas" dat we naast Toots' versie ook kennen uit die van Bill Evans is het helaas gedaan met het eerste gedeelte.

Bij het begin van het tweede gedeelte krijgen we het verhaal te horen dat Toots Thielemans zich jong hield door ook het contact met jongeren musici te onderhouden en zo kwam ook een Jamie Cullem in beeld. Extra beleving op "One For My Baby (And One More For The Road)", uit de film "The Sky Is The Limit" uit 1943, was de vocale inbreng als volleerd crooner van Fred Brouwers. Ook Toots werd in zijn carrière bevangen door Latin inbreng en zo krijgen we uit zijn "The Brasil Project" hier vanavond het nummer "Velas" waar toen ook Ivan Lins en Gilberto Gil aan deelnamen.

Een hele passage ook over zijn ontmoeting met bassist Jaco Pastorius waarop we "Three Views Of A Secret" te horen krijgen. "Old Friend" schreef Toots dan weer als aandenken aan zijn toen overleden vader. Ook Dirk Schreurs kwam in contact met onze iconische jazzmaster door het componeren van zijn ode aan Toots met het nummer "Op d'Huugstroet", een muzikale terugblik naar de Marollen. De buurt waar Toots zijn jeugd doorbracht en daardoor zichzelf altijd als een echte Marollien beschouwde.

Met beelden van Bert en Ernie krijgen we dan als laatste nummer van de avond welk Toots componeerde voor de serie "Sesamstraat". Nog vlug eens alle muzikanten voorstellen en zo werd er onmiddellijk met de obligate bisser aangevat. Als eerste krijgen we een bijzonder mooie versie van Brel's "Ne Me Quite Pas" te horen waarna de plaatselijke Chet Baker aka Jan Muës aangekondigd wordt om samen met dit "Ben Vanderweyden Quartet" nog een versie te brengen van "Bluesette", het nummer waar Toots voor altijd en eeuwig zal met verbonden blijven. Ook nog vermelden dat het schilderij van Toots Thielemans dat op het scherm werd getoond van de hand is van Ben's wederhelft, Mvr. Vanderweyden.


Toots Thielemans 1922-2016