© Rootsville.eu

Dany Franchi (I) - José Luis Pardo Band (Arg)
Blues
KTBA Vlierden (NL)(17-03-2019)

reporter & photo credits: Freddie

info club: KTBA
info band: Dany Franchi (booking: Good Time Booking - Dani Vazzoler)
info band: José Luis Pardo Band (booking: Bluesther Music Agency - Esther Menke)

© Rootsville 2019


Na het gezamenlijk ontbijt deze morgen na een geweldige 23ste editie van de "Southern Bluesnight" in Heerlen ging het plichtbewust met ons "Hotel on Wheels" verder richting Vlierden voor een aangename bluesy afternoon bij onze vrienden van "KTBA". Onze compadre Ron vertrok richting Voeren, dit voor een beetje groen ;-) Gewoontegetrouw krijgen we hier weer een double bill op het menu en ook vandaag was dit niet anders. Een dubbelconcert met een Italiaan en een Argentijn, of de blueswereld op een schaaltje aangeboden.

Dany Franchi (uitspreken als Franki) bracht vorig jaar zijn album "Problem Child" op de markt. Dany Franchi's "Problem Child" (album report) gooide hoge ogen en hij al onmiddellijk het etiket van commin' man op zich geplakt kreeg. Een album met als producer niemand minder dan Anson Funderburgh. Ook "Jose Luis Pardo" bracht vorig jaar een album uit met als titel "Philippe is..."(album report), een ode aan zijn zoontje. Daarvoor bracht José Luis Pardo in 2016 het album en de merkwaardige titel "Rucculla For Dracula" uit. Ook vorig jaar bracht hij samen met Dave Riley ook het album "Here I Am" uit. Hier in Vlierden waren ze nog met de opkuis bezig van de avond voordien en dus hielden we ook een korte babbel met die blonde van ABBA :-). De inwendige mens versterken ging niet in "Hotel Thijssen" dus trokken we naar de paterkes van Deurne in het "Fletcher Kloosterhotel", dit voor een pure rundsburger met warme bearnaisesaus. Buikje rond en nog te vroeg om de deuren te openen dus was een siesta welgekomen. Rond 02.00PM gingen de poorten van de blueshemel hier bij "KTBA" dan open en begonnen we er aan met een tas "bruine" koffie ;-)


José Luis Pardo

Rond 02.30PM van start dus met de support act van de Argentijnse bluesman "José Luis Pardo". Hij laat zich begeleiden door de Spaanse band "The Mojo Workers" die ons hier vorig jaar al konden bekoren als begeleiders van de Costa Ricaan "José Ramirez" (concert report). Voor diegene die het al lang niet meer kunnen volgen, todos hablan español ;-).

Tweemaal ook een onbeschreven blad voor los compadres met Dany Franchi en José Luis Pardo en dus waren we benieuwd. Al meteen bij zeggen dat de vermelding van "support act" bij deze "José Luis Pardo" een vies woord is want achteraf gebleken was dit een hoogstaand concert. "Last Time I Got The Blues" is naast de opener op zijn nieuwste album ook de aanzet voor deze namiddag. Nog een beetje warm lopen met Muddy Water zijn "Long Distance Call" en we waren hier allemaal klaar voor een feestje.

Ook op het laatste album "Tell Me Why" als een onvervalste Chicago shuffle. De sterkte va, José is dat hij alle registers open trekt, van blues over soulblues naar souljazz met een voortreffelijke Guillermo Raices op de "black & white keys"en zo kon je zelfs stellen van brother Jack MacDuff is in da house. Misschien voor de doorwinterde gitaarblues freaks een beetje weg van de blues maar voor de aanwezige muziekliefhebbers prachtig met een grote "P".

Trouwens net als vorige keer laten deze "Mojo Workers" horen wat ze in huis hebben en geloof me vrij, dat is heel wat. Ook de rimte sectie met bassist David Salvador en drummer Pascual Monge zijn een hoogwaardige vermelding waard. Deze José Luis Pardo wist me meteen te bekoren in die mate zelfs dat zijn act de présence hier voorbij vloog alsof het niets was, wat ons veel te vroeg bij het einde van deze set bracht. Heel mooi en onverwacht was zijn funky visie op T-Bone Walker met een bruggetje naar Albert King's "Let's have A Natural Ball". Voor mezelf mocht dit nummer duren alsof het een volledige kant van een "LP" betrof. knap was ook "Mojo Working" van Preston 'Red' Foster waarbij Jose een gitaarsolo uit de mouw kwam te schudden als een volwaardige Hellecaster...maar dan wel op een "Strat". Top! Gedaan? dat was dan zonder de broertjes brouwers gerekend want op de vraag van Martin met "One More" klonk het volmondig van ja...of was het una mas ;-), so let the good times roll!


Dany Franchi

Onwaarschijnlijk dat het hoofdmenu nu nog moest gaan komen en daarmee kennen we concluderen dat die Brouwers bro's toch een fijne neus voor de blues hebben. Nu nog blazers en blues mama's op het podium krijgen en we komen hier wonen. Den Dany dan, en die staat onder de hoede van een andere Dani...Vazzoler.

Ook hij staat voor de obligate taak om nummers uit zijn "Problem Child" te gaan brengen en opent als dusdanig met "Wanna Know". Meteen ook een andere stijl van blues en zo kan je onmogelijk gaan vergelijken. Ook nummers als het swingende "Give Me A Sign" en het heerlijke "Don't Steal My Time" krijgen we te horen waarbij hier bij "KTBA" iedere bluesliefhebber waar voor zijn geld krijgt. Bij de slowbluesje krijgen we hier een intense Dany Franchi te horen die on stage dan ook geen seconde lijkt stil te staan.

Bij "It Takes Time" en het bijzondere soulvolle "Back To The River" blijft het hier gewoonweg genieten...moesten bij dit laatste nu nog een horn section aanwezig zijn dan was dit gewoon af ;-). Met "Big Time Playboy" heeft deze Dany Franchi zich voortreffelijk van zijn taak gekweten en hebben we zo goed als het volledige album 'live' kunnen beluisteren, rest er nog enkel de titeltrack "Problem Child" die hij stiekem tot op het einde wist te houden. Alle vlug José op het podium roepen om samen als echte blues bro's de zaal aan een delirium te helpen.

In België staat Dany ook nog op maandag in de "Maple" te Ertvelde en volgende maand op de knotsgekke affiche van "Goezot in 't Hofke" in Oud-Turnhout dit voor de Belgskes. Op zondag 14 april krijgen we hier weerom een dubbel affiche met niemand minder dan "Tom Holland" en "King Solomon Hicks" en Vlierden is niet eens zover hé! My chauffeur blues was al een tijdje aan de Spa rood dus trok de bus vandaag nog richting (Ge)Varenwinkel...tijd voor enkel dagen verlof :-)