© Rootsville.eu

Heathen Apostles (US)
Roots - Americana Noir
Pallieter Café Herselt (08-07-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Pallieter Café
info band: Heathen Apostles
booking: Rootstown (Kurt De Bont)

© Rootsville 2019


Nog maar net de succesvolle editie van "Hookrock" uit de oude knoken en we zijn al weer on route zoals ze dat zeggen. Dit maal voor vier "Gothic Outlaws" afkomstig uit de "City of Angels" om het even contradictorisch te stellen. Deze brengers van "Bloodgrass", zoals ze het zelf vernoemen, luisteren naar de naam "Heathen Apostles" en bestaan uit Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro.

Met deze "Gothic Four" belanden we zo terug in de geschiedenis van de Amerikaanse muziekgeschiedenis maar nu niet bepaald het "American songbook". Punkrock veteraan "Chopper Franklin" is niet van de minste want hij speelde al bij groepen als "The Cramps" en "Nick Curran & The Lowlifes" en dat zijn meteen al namen die uit de box springen. Samen met femme fatale "Mather Louth" kwam de wederzijdse bewondering voor moordballaden, "Americana Noir" en "Memento Mori" in beeld en al vlug ontstond zo "Heathen Apostles". De vervollediging van de band kwam er door het aansluiten van Thomas Lorioux en Luis Mascaro.

Onder het mom van hun nieuwe album "Dust to Dust" (album report) doorkruisen ze nu Europa en staan ze op deze maandagavond niet aan de poorten van de 'Titty Twister" in het Mexicaanse hinterland maar gewoonweg aan het "Pallieter Café" in Herselt, en daar zijn we Kurt van het agentschap Rootstown dan weer dankbaar voor.

Er bestaat een gezegde van "ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is" maar toch moeten we bij deze "Heathen Apostles" daarvoor enige uitzondering maken. Dit viertal heeft als dresscode "Gothic Black" en dit samen met de skulls en tattoes komen ze misschien enigszins imponerend over maar zijn al bij al de vriendelijkheid zelve, ook al staat er plots een imposante Chopper Franklin voor je om kennis te maken :-) De vaste bassist Thomas Lorioux kon niet de ganse tour meemaken dus werd er als vervanger de Belgische Jens DeWaele aangetrokken die we ook kennen van de Gentse "Fifty Foot Combo" en "The Grave Brothers".

Daar het mijn eerste kennismaking was met deze "Bloodgrass" wist ik niet wat te verwachten maar trokken deze "Heathen Apostles" meteen de aandacht met nummers als "Fool's Gold" en "Death's Head". Mather Louth is een moordgriet die best wel kan zingen en meteen ook de aandacht van je weet te trekken. In een andere outfit zou ze zelfs een "star" kunnen zijn in het om het even welke roots en/of Americana band. De ondersteuning van Chopper aan de gitaar, Jens aan de double bass en de fenomenale Luis Mascaro aan de fiddle maken hun "Bloodgrass" meer dan verteerbaar, meer nog je gaat er onmiddellijk van houden.

Donker? misschien wel in de teksten die ook wel over moord en verderf gaan maar de muziek zou je er haast toe aanzetten om te dansen. De prominente aanwezigheid van de fiddle loopt ook als een rode draad doorheen hun optreden. Onwijs graaf wordt het dan wanneer ze een stukje Gershwin komen op te voeren. "Summertime" werd in feite geschreven door DuBose Heyward maar wegens commerciële overweging werd er dan ook maar Gershwin aan toegevoegd. De versie van "Heathen Apostles" van deze klassieker deed me haast van m'n stoel vallen en m'n compadre Vic greep onmiddellijk naar zij smartphone om er een opname van te maken. gewoonweg een knap staaltje van hun kunnen. Alsof Mather Louth enig DNA van diva Fitzgerald in zich heeft.

Uiteraard krijgen we ook heel wat nummers uit hun album "Dust To Dust" zoals een onwaarschijnlijke sterke versie van de traditional "In The Pines", een nummer dat we ook wel kennen in de versie van Lead Belly alsook van Nirvana. Dit nummer met hier een klagende violin past perfect in het plaatje van deze "Heathen Apostles". Respect!

Voilà se en zo zijn we meteen in de mood om richting 44ste editie van "Sjock" te trekken, dit alles volgend weekend op de Poeylehei in Gierle alwaar we een tweede ontmoeting hebben met deze "Heathen Apostles" op de hoogmis van de "Rock 'n Roll Highlight of the Year".