© Rootsville.eu

Sjock #44
Festival - Dag 1
Poeyelhei Gierle (12-07-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisation: Sjock
info bands: The Rumjacks (Aus) - Thee Scarecrows Aka (UK) - C.J. Ramone (US) - Heathen Apostles (US)
info bands: Flogging Molly (US) - The Barstool Preachers (UK)

© Rootsville 2019


Bij de organisatie van "Sjock" zitten dit jaar al aan nummer "44" van hun festival en zijn nog steeds tellende. Van het festival(letje) "achter de pastorij" is hier al lang geen sprake meer en daar kan zeker mijnheer pastoor zeker vrede mee nemen. Namen als "Treezeke" en "Schralen Tjip & Mussenschrik" vinden we al lang niet meer terug op de affiche maar bands als "Flogging Molly", "The Hives", The Hellacopters", "JD McPherson, "The Delta Bombers" en 39 anderen wel. Voor ons reporters en fotografen is het een gesel dat de organisators hier al een tijdje de groepen mee laten oplopen met het nummer van de editie en zo zitten we dit jaar aan 44 bands. Shiver and shake 'cause #"45" is coming :-)

Van goed uitgerust is er ook hoegenaamd geen sprake want we zitten pal midden in het festivalseizoen en na vorig weekend een geweldig "Hookrock" te hebben verteerd komt volgend weekend "Blues Peer" er al aan. Twee jaar geleden braken ze hier het record aantal bezoekers maar records zijn er om gebroken te worden. Al bij al is en blijft dit een meer dan aangenaam festival om toeven. De obligate socializing is achter de rug en dus Sjockers kunnen we er aan beginnen... Action with your rock 'n roll highlight of the year!

Op het hoofdpodium sluiten ze vandaag af met "Flogging Molly", een headliner die al meteen kan tellen maar openen doen ze op het grote podium met "The Rumjacks". Het is er al meteen stevig invliegen met deze Celtic/Punkrock van down under al gebruikten ze als intro "You are my Sunshine". Vorig jaar brachten ze nog het album "Saints Preserve Us" uit want hen daardoor nu in Europa brengt en zo ook op de "Poeyelhei". Deze Celtic Punk rockers werden in 2008 opgericht door Will Swan maar vandaag de dag bestaan deze "Rumjacks" uit Frankie McLaughlin, Johnny McKelvey, Gabriel Whitbourne, Adam Kenny en Pietro Della Sala met als thuisbasis het Australische Sydney.

Pure dynamiet deze rockers en met een mix van Keltische folk gespekt met enige punk inbreng zorgen ze al meteen voor de nodige stoom op "Sjock". Uiteraard is de vergelijking van de later aantredende "Flogging Molly" en ook de "Dropkick Murphys" nooit ver weg. Nummers als "An Irish Pub Song" en het opzwepende en ambiance brengende "Uncle Tommy" zorgen hier al meteen voor de juiste sfeer op het terrein, en zo zijn we vertrokken...Vlug naar de opener van de dag want ook hier lassen ze dit jaar de "3-songs policity" in wat meteen dan maar voor een overompeling zorgt. Beter ware iets strenger te zijn in het toekennen van één fotopas en enkel diegene frontstage toe te laten waar je ook daadwerkelijk iets van terug kan vinden op de diverse media. Dat scheelt al een slok op de borrel.

"Sjock" dat betekend uiteraard ook de "At The Titty Twister" maar is daarom niet meteen een rustpunt te noemen. Het is meer de thuis van rootsmuziek met dit jaar als absolute headliner "JD McPherson". Diegene die hier het lint mogen doorknippen in de tent zijn "Thee Scarecrows Aka". Een beetje in het zog van "The Mummies" en "Los Straitjackets" zijn ook dit vijftal onherkenbaar. Dus noemen we deze vogelverschrikkers dan maar Scarcrow 1, Scarcrow 2 enz... Hun nieuw album "Stuffin' 'n' Splinters" ligt van vorig jaar in de winkel.

Deze "The Scarecrows Aka" zijn gevormd uit stro, oude zakken en modder en zijn indien ze niet op tour zijn kan je ze bewonderen in de velden van Walton Farm, ergens gelegen in het Britse graafschap Kent. Some wild 'n dirty hilbbilly music from the Medway Delta. Hun muziek met nummers als "Stuffin n Splintres", "Headless Chicken Blues" en "Hey Ho, Let's Hoe " hebben eerder iets weg van de zuiderse sound in de "VS". Hier in de tent was geen vogel te bespeuren of het moesten deze vijf rare kraaien dan zijn.

De "Fab Four" zouden nu zingen van "Back in the U.S.S.R." voor ons ging het terug richting mainstage voor "C.J. Ramone". De leden van de "Ramones" zijn met uitsterven bedreigd maar Christopher Jospeh Ward aka C.J. Ramone, hij ploegde voort. "C.J. Ramone" staat bekend als de bassist van deze iconische punkband maar heeft ook affecties met "Metal". Dit jaar verscheen zijn album "The Holy Spell..." en dat is dan reeds zijn vijfde solo album onder de naam van 'C.J. Ramone". Opener is " Let's Dance" van...Chris Montez"

Hun tenten slaan ze normaliter op in "Deer Park" NY. en de band bestaat naast CJ zelve ook nog uit Steve Soto, Dan Root en drummer Pete Sosa. met klassiekers als "Rockaway Beach", "Blietzkrieg Bop" en "Do You Wanna Dance" kunnen we besluiten van Hey Ho Let's go, Ramones Forever! Nostalgie voor de punkrockers onder ons hier op de wei van Poeyel.

Terug naar "At The Titty Twister" dan voor " Heathen Apostles" en daarmee zitten we in het straatje van "Ghotic Americana". Deze dark outlaw country wordt gebracht door Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro met als thuisbasis "The City of Angels" aka Los Angeles. Nog maar vers van de pers is er hun vijfde album "Dust To Dust" (album report) en dus kunnen we stellen dat ze hier een CD voorstelling geven op "Sjock". Vorige maandag kon ik al kennis maken met deze "Gothic Four" in het "Pallieter café" in Herselt al waar ze een meer dan positieve indruk op me achterlieten. Bassplayer Thomas Lorioux kon de volledige Europese tour niet agfwerken en werd zo vervangen door Jens De Waele van onder meer "Fifty Foot Combo".

Naast nummers uit hun nieuwste album als "In The Pines" en "Paradise Lost" krijgen we ook nog het luguber aanvoelende "Death's Head" en het al even donkere "The Reckoning". Donkere sfeer maar hé, ze konden me wel bekoren. Knap is ook hun bewerking van Gershwin's "Summertime" Bloodgrass on the floor!!! en daarmee zijn we al aan de afsluiter op het hoofdpodium gekomen, en wat voor eentje.

Eveneens uit L.A Cal. afkomstig zijn deze "Flogging Molly". De band bestaat sinds 1997 en werd opgericht in...jawel een, Ierse pub genaamd "Pub Molly Malone's". Enkel oprichter Dave King is van nature uit een rasechte Ier. Verder bestaan deze true believers van Keltische punk ook nog uit Bridget Regan, Dennis Casey, Nathen Maxwell , Bob Schmidt, George Schwindt en Matt Hensley. In 2016 kwamen ze de "Poeyelhei" ook als eens in vuur en vlam zetten en speelden ook op festivals als Pinkpop, Rock Werchter, Pukkelpop, Zwarte Cross en Bospop om er maar enkele te noemen en zo te verwijzen wat een kleppers er hier staan. Vorige week stonden ze ook op "Rock Zottegem".

Vanavond zijn we met z'n allen volgelingen van Dave King en deze Ierse sound en gaan volledig uit de bol op nummers als "Devil Dance Floor" en "Saints and Sinners". Hun muziek varieert van luidruchtig Celtic Punk tot ook eerder Ierse meezingers. De teksten hebben meestal betrekking op onderwerpen uit de Ierse geschiedenis als er zijn drinken, armoede, politiek, liefde en dood. Ook al na een staat van meer dan 20 jaar dienst is het alsof ze hun eerste of laatste concert komen te spelen. And if we ever leave this world we still remember those drunken lullabies. Absoluut hoogtepunt van de dag alsof "St. Patrick Day" hier op 12 juli valt. Helaas zonder een heerlijke Guinness...

and Sjock goes Flogging Molly

Na dit hoogtepunt komt er helaas ook een afsluiter van deze eerste dag op "Sjock" en daarvoor moeten we terug naar de tent. We blijven het vandaag stevig houden hier op deze "Rock 'n Roll Highlight of The Year" met de Britse punk formatie "The Barstool Preachers". Deze uit Bristol afkomstige punkers luisteren naar de namen T.J. McFaull, Bungle, Alex Whibley-Conway, James Tetley, Tom Gibbs en Alex D. Hay. Vorig jaar verscheen nog hun "Grazie Governo".

Ook al probeert zanger T.J. McFaull bijzonder rauw over te komen op nummers als de titeltrack van hun nieuwste album en het bijzonder rockende "8.6 Days", toch vinden we er ook heel wat raakpunten met de Keltische sound in terug maar laten ze in eerste instantie de punk herleven. Met deze "The Barstool Preachers" gaan we terug naar de hoogdagen van Punk en daar zal mijnheer pastoor wel mee kunnen lachen, want tenslotte is hij misschien ook een "Barstool Preacher". Punk rules en wijle schampavie, tot merge!