© Rootsville.eu

Les Croissants Belges (B)
Gypsy Swing
Jazzzolder Mechelen (26-07-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Jazzzolder
info band: Les Croissant Belges

© Rootsville 2019


Terwijl ik al puffend en leuterend aan een flesje water richting Mechelen reed stelde ik met toch de vraag of de "Jazzzolder" eens niet kon plaatsvinden op het binnenpleintje van de "Refugie van Grimbergen". Het zou zelfs een beetje magie in zich hebben en zo zou ook de hitte beter te verteren zijn. Het doel was een concert van "Les Croisssant Belges" bij de organisatie "Jazzzolder" met als ingrediënten de "Jazz Manouche" van onze eigenste Django Reinhardt. Luchtige jazz is zowaar een must op een zomerse avond en dus verplaatste ik me nog eens richting Maneblussers. Met het Mechelse stadsbier "Maneblusser" in aanslag kwam ik zo ook van Michel de verdere plannen over de verhuis naar de nieuwe locatie te weten.

Tijdens het weekend van 5 t.e.m 8 september staat Mechelen zelfs helemaal in het teken van jazzmuziek in al zijn strekkingen door de organisatie van het overbekende "Jazz at Home". Een heuse belevenis op zich waarbij talrijke particulieren hun woning of zaak openstellen voor deze muziek. Een beleving die jaar tot jaar steeds meer bezoekers komt te trekken en zo al aan hun 15de editie toe zijn en waar de bezoekers telkens verwelkomt wordt met een hapje en een tapje.

Deze "Les Croissants Belges" van vanavond vinden hun roots in "Ghent" en meer bepaald op de "Gentsche Fieste". Hun ontstaan dateert van het jaar 2012 en ondertussen zijn deze "Croissantjes" uitgegroeid tot een vaste waarde in de Arteveldestad en ver daar buiten. Ze brengen een enthousiaste ode aan een van de mooiste en aanstekelijke genres ter wereld: Gypsy Swing. Het was Sinti-gitarist Django Reinhardt die deze stijl wereldberoemd kwam te maken. De in Henegouwen geboren Jean Baptiste "Django" Reinhardt leerde door een spijtig ongeval op een geheel eigen manier gitaar spelen. Samen met violist Stéphane Grappelli richtte hij het "Quintette du Hot Club de France" op en veroverde zo met zijn "Jazz Manouche" eerst Parijs en daarna de hele wereld.

Enigszins afwijkend van een originele bezetting van een "Gyspsy Jazz" band weten ook deze "Les Croissants Belges" deze prachtige klassiekers op een geheel eigen wijze tot ons te brengen. De band bestaat uit Wim Segers op vibrafoon, Renaud Dardenne op ritme gitaar, Tom Callens op saxofoon, Mo Vleeshouers op gitaar en Gertjan Alkemade op contrabas. So let's swing...

Vooreerst krijgen we nog de obligate verwelkoming van de voorzitter van deze geliefde jazzclub. Als tegemoetkoming aan diegene die de warmte kwamen te trotseren vanavond en ook diegene die kozen voor deze jazzavond i.p.v. de "Gentsche Fieste" werd er ons een flesje water geoffreerd welk nog eens uitzonderlijk smaakte vanwege de humoristische uiteenzetting over de gebruiksaanwijzing hoe het flesje te openen en zo kan de avond al niet meer stuk.

Ook de Genste gasten waren hun humor niet vergeten aan de Leie wanneer Tom Callens ons verwelkomende met de woorden "het is warm hé", en zo was het ijs meteen gebroken. Het was uiteraard de woordspeling die het hem deed en dus nu de muziek. We kwamen meteen te horen dat de "Gyspsy Swing" van deze "Les Croissant Belges" een eigen interpretatie krijgt mede door het instrumentarium.

De beleving was er wel degelijk en zelfs Cole Porter's "I Love You" kregen we in een versie van "Hot Club de France" te beluisteren. Door het uitbrengen eerder dit jaar van hun debuutalbum stonden uiteraard ook eigen originals in de kijker. Zo was er "Portobello" van de hand van slaggitarist Renaud Dardenne en kwamen we stilaan tot de ontdekking dat het eerder de stijl van Django was die we te horen kregen boven zijn nummers als "Minor Swing", "Nuages" of "Swing 42". De gebruik van de vibrafoon deed hoegenaamd geen afbreuk aan de speelstijl en zelfs het instrument van Adolphe kreeg zijn plaatsje.

Met een nummer als "Stardust" overstemde de Croissant Belges stijl de zigeunerjazz en werkte hun arrangement eerder richting Jazz dan Swing. Een rode draad in dit nummer werd de toevoeging van het natuurlijke en uitstekende whistling van Wim Segers, alsof de "Duvel" ermee gemoeid was ;-). "Hospitality" is ook zo een eigentijdse Gypsy Swing van de hand van Sinti-gitarist Mo Vleeshouwer. "Topsy" daarentegen deed de weegschaal dan weer overhellen richting Jazz. en zo ook het verdere verloop van het concert. Het resulteerde dan toch ook in een heerlijk avondje swing time waar zelfs Fats Waller even om de hoek kwam kijken al stond de piano in zijn hoekje weg te kwijnen, vanavond dienstdoende als pupiter...