© Rootsville.eu

El Zeb
Surf & Sloppy Joe's
Stamineeke Webbekom-Diest
(06-09-2019)
reporter & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info band: El Zeb

© Rootsville 2019


Soms zit het eens niet mee en dat ondervonden m'n "compagnon de route" en ikzelf op vrijdag 6 september. Met de hautaine organisatie viel niet te praten en No Cash, No Delivery, waar we geen verdere woorden aan gaan vuil maken aan een al te "commerciele" vzw. We gingen, zouden en moesten een "Live" concert meemaken die avond en zo begonnen we te "surfen" op het net. Helaas zaten we in een uithoek van het land en het zoeken naar werd niet evident. Plots als een onvoorspelbare wave verscheen het "Stamineeke" in Webbekom bij Diest in beeld en kijk daar was er een concert met "El Zeb". Helaas waren we niet in het bezit van een destijds populaire "Woodie" maar bracht onze "Silver Bullet" ons op een "Big Wave" richting Webbekom. Surfmuziek in de geest van een Dick Dale. De godfather van de surfmuziek is pas eerder dit jaar, op 16 maart 2019 , van ons weg gesurft en daar is dan al een homage aan den Dick in de persoon van "El Zeb" aka "The Sultan of Surf Guitar". Voor ons beiden een primeur en zo ook het toch al wel zeer bekende café "Stamineeke" dat we dan eens eindelijk zouden gaan aanvinken. Shaka!!!

Onmiddellijk al een vertrouwd gezicht en blijkt de "bazin" Maaike te zijn die we dan ook reeds kenden van ons beruchte "Borderline" verleden. Er volgde al dadelijk een babbel waarbij we ons zomaar thuis voelden. Sterker nog Maaike kende ook "Gevarenwinkel". De voorbereidingen met de sfeerverlichting waren nog volop aan de gang en het concert ging niet door in het authentiek bruine café maar gewoon op het "koerke" aka het gezellige "Ramblas Terras" waar al wel enkele berucht makende events hadden plaats gevonden. Als uitloper van de zomer werd het toch al een frisse avond maar ook daar had Maaike aan gedacht. Plots een tweede vertrouwd gezicht en daar was de "Bettes". Bert Voordeckers was in 2012 nog een bekende "BV" als finalist van de "Voice van Vlaanderen" waarvan we ons nog de weergaloze prestatie van Neil Diamond's "Girl, You'll Be A Woman Soon" herinneren. Die "girl" is verdwenen en vandaag de dag is Bettes ook weer het vertrouwde gezicht bij de lokale band "Vixen 5". Sterker nog vanavond was hij verantwoordelijk voor de catering hier in het "Stamineeke".

Net als "Surfmuziek" is de "Sloppy Joe" ook een stukje "American history", toch voor diegene die vertrouwd zijn met deze "Ground Beef Sandwich". Hier in het "Stamineeke" werd er door de Bettes en Maaike een variant aangeboden en werd het gehakt vervangen door een "Hot Dog". We waren nu niet hier om te eten maar voor de muziek en dus begonnen die van "El Zeb" eraan met "Take It Off" en moest het nu enkele graden warmer zijn geweest konden we ons nog gaan inbeelden dat we naar de branding aan het kijken waren vanaf het Webbekomse strand.

Uit El Zeb's Stratocaster vloeide niets dan vertrouwde nummers zoals "Surfari" en "Miserlou" waarbij de beelden van "Pulp Fiction" terug onze geest kwam te voeden. De "Sloppy Joe's" werden toen al vlot aan de man (en vrouw) gebracht. Een grote golf brengt soms ook wat onheil met zich mee en als een onheilspellende voorbode begon er zich een lagedrukgebied boven "Webbekom City" te vormen. Het gevolg...de regen viel met bakken uit de lucht en dan plots knets, bang. Nee het was niet meteen de regen die voor onheil zorgde want wij zaten veilig onder een afdak. Nee, het was de infrastructuur van de catering die overbelast raakte. Gevolg, efkes geen "Surf" of "Sloppy Joe" meer.

Als een volleerde "pro" zorgde Maaike voor de oplossing en kon het concert verder gaan en kregen we nog nummers als "Bombora", "The Wedge" en "Rumble". De "Beach Bunnies" waren ook al naar binnen getrokken en dus kwamen ook wij onze surfboards op te bergen om nog eens die authentieke sfeer van vroeger binnen te gaan opsnuiven. Een meer dan positieve indruk hier van het "Stamineeke" en ook de surfsound was het herbeleven waard. Alleen miste ik wel nog zo een indrukwekkende "Fender Jaguar". Vic en ikzelf lieten ons dan als een volleerde "surfgang" op een nieuwe wave meedrijven vanuit het Webbekomse Honolulu richting Varenwinkel. Een tip, een camion zand en een plonsbadje voor de volgende surf editie. Whipe Out ;-)