© Rootsville.eu

Steffen Morrison - Cargo Mas
een organisatie van "Music Incorporated" (MinC)
Zaal Lux Herenthout (23-11-2019)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Music Incorporated
info band:
Steffen Morrison - Cargo Mas

© Rootsville 2019


"MinC" aka "Music Incorporated" is niet zo maar een organisatie die pas uit de grond is gestampt maar eentje die al meedraait sinds 1995. In eerste instantie hielden ze zich bezig met het organiseren van kroegentochten in de gemeente Herenhout. Na de smaakmakende kroegentochten verschenen er ook andere evenementen in de kijker en zo was deze "vzw" ook mede oprichter van het "Antwerp Harbour Jazz & Soul Festival". De laatste rondgang van de Herenholtse etablissementen dateert evenwel van 2013 en dat is voor een gemeente, die er prat op staat dat hier de allereerste carnavalstoet uitging in 1892, een beetje te lang zonder beleving dus. Dansen is ook een beleving die hoog in het vaandel wordt gedragen door "MinC" en dus ontstond zo ook het funky aspect hier in deze gemeente. Momenteel is het voor deze organisatie het grootste belang dat "Zaal Lux" hier in ere wordt hersteld want ook deze zaal heeft een wervelend verleden wanneer het "Live Music" betreft.

Namen als "Jeff Healy", "Fisher Z", "The Cure", "George Thorogood", "Gerry Rafferty", "Dire Straits", "U2", "Walter Trout" en de "Stray Cats", ze stonden hier allemaal op het podium. Zelfs pop en blues van eigen bodem kenden hier een ware opmars. Zo waren er hier "De Kreuners" en "The Pebbles" maar stond ook "Big Bill" hier ooit iene me hesp en iene kees te verkopen. Zo stonden ook de Londense "The Godfathers" hier meer dan eens op podium en laat het nu net deze band zijn die hier begin deze maand de "Lux" terug deed daveren.

Vandaag opteren die van "MinC" voor Soul en Funky Jazz. Op de "Mississippi Stage" stonden dit jaar op "North Sea Jazz" niemand minder dan "Steffen Morrison" en het Belgisch collectief "Cargo Mas" van Sam Vloemans op het podium. Voor de soulgrooves van Steffen Morrison is het voor mezelf een primeur. "Cargo Mas" kon ik eerder dit jaar al zien en beluisteren op Sam's brithday bash in de helaas gesloten "Bebop" te Leuven.

De muzikanten van "Cargo Mas" speelden individueel ook al bij artiesten zoals Zap Mama, Lianne La Havas, Gabriel Rios, Guru’s Jazzmatazz en Dez Mona Het is een een 'groove-based' collectief met invloeden uit jazz-funk, latin, en hiphop. Naast Sam Vloemans bestaat de bezetting vanavond ook nog uit Roberto Mercurio (bass), Patrick Dorcean (drums), Bart OOstindie (guitar), Mike Roelofs (keys, Rhodes), Tom Verschoore (trombone) en Amel Serra Garcia (percussion). Sam Vloemans werd geboren op het excotische Curaçao en is een welgekend multi-instrumentalist die meestal in de spotlights komt te staan als trompettist. Het project "Cargo Mas" richtte hij op begin 2019 en kende al een groot succes, getuige het aantreden dit jaar op "North Sea Jazz".

We krijgen hier een mix van Funky en Latin grooves gekruid met een snuifje Hip Hop, dit hoofdzakelijk door het brengen van eigen originals. Met nummers als "Let's Do This" komen we de winterse koude al vlug te vergeten en laten we ons meedeinen op de warme en exotische jazzy grooves. De rode draad blijft evenwel de aanstekelijke funk in het repertoire van deze "Cargo Mas".

Met nummers als "James Meets Duke", "What's Cookin'" en een onwaarschijnlijk knappe Rhodes intro op "Mistress Of Moons" lijkt het hier of "Zaal Lux" krijgt het label "Blue Flamingo" opgespeld. De "Crusaders meets George Clinton's "Parliament-Funkadelic" en de nacht werd alsmaar hotter. Dit met aan de ene kant een conversatie tussen trombone en "Strat" en dan weer een meesterlijk samen gaan tussen de conga's en de timbalen, met steeds als steun de heerlijke bass en drum grooves. Let's funk it up! en daar mag zelfs een stukje beatboxen bij. Een bisser kan er ook nog bij en daarmee is het eerste gedeelte van deze "dance party" ten einde.

"Steffen Morrison" wordt als een true believer van soul voorgesteld en heeft dus niets te maken met die Noord-Ierse blueszanger uit Belfast. Na enkele jaren te hebben verbleven aan de "West-Coast" streek Steffen neer tussen de tulpen- en kaasbollen waar hij in 2014 bekendheid verwierf door zijn deelname aan "The Voice of Holland". Allemaal goed en wel maar deelnemen aan een commercieel ingesteld organisme is nog geen garantie op succes, getuige zo velen die achteraf in de vergetelheid verzeild raakten. In 2017 bracht hij zijn single ‘Old Enough to Know Better’ uit, een nummer dat dan toch op heel wat air-play kon rekenen. Op de "Voice" bracht hij destijds een knappe versie van Sam Cooke's "A Change is Gonna Come", benieuwd wat hij hier komt te brengen voor die van Herentolts en ondergetekende als fervent Stax- en soul liefhebber.

"Higher" is de opener van Steffen Morrison die al meteen laat horen dat hij over een fantastisch paar stembanden beschikt. De aanwezige dames vielen nog net niet in zwijm, zeker niet wanneer hij zijn talenten ten volle komt te etaleren bij de diverse ballads. Soft soul dat wel en met een knipoog naar de hedendaagse "R&B". Alleen met de up-tempo nummers zoals "Positivity" komt het dansgevoel hier bovendrijven. Nummers als "Little Bit Longer" en "The Art Of Being Human" kan je ook terugvinden op zijn bijzonder succesvol album "Movin' On" uit 2018.

Een sterke band staat aan Steffen's zijde en met deze "Band of Brothers" daarbij een indrukwekkende 5-string bass. Wat ik wel miste waren de blazers. In de hedendaagse Neo-soul kan het wel zonder maar de geest bij de real thing zijn toch een horny section. Na "The Art Of Being Human" zit de show erop. Uiteraard is dit alles knap ineen gestoken en volgt er nog een reeks bissers. Alles voor de show en ook voor de soul want met de eerste bissers gaat het dak er hier bijna af bij het horen van Otis Redding's "Hard To Handle"...Do it all again!

Nu dat we weer allen "connected" zijn vergeet niet 9 februari 2020 in je agenda te vermelden want dan komen de "Stereo MC's" naar "Zaal Lux"