© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Houserockers (B/NL)
Blues
The Crossover Music Pub Gent
(07-12-2019)
reporter & photo credits: Marcel


info club: The Crossover Music Pub
info artist: Guy Verlinde

© Rootsville 2019


Een plaats die tegenwoordig serieus “boomt” in de Vlaamse muziekwereld is zonder twijfel "The Crossover Music Pub". Veel namen passeren daar de revue, veel harde rock natuurlijk maar ook wel af en toe wat blues. Zo stond er dit weekend een optreden gepland van Guy Verlinde samen met zijn “Houserockers”. Allen daarheen dus.

In 2011 nam Guy een plaat op als tribute aan de grote Hound Dog Taylor. Alles opgenomen in dezelfde setting en dezelfde stijl als de meester zelf. Ondertussen is de band hechter geworden en werd er in 2017 een plaat opgenomen met de titel “How,How,How”. Allemaal originel songs gespeeld in dezelfde traditie, met dezelfde sound en dezelfde energie als wijlen Hound Dog zelf. Het trio staat altijd garant voor een wilde blues party met een mix van old school Chicagoblues en een eigentijds geluid die je wel eens hoort bij bands als The Black Keys of Seasick Steve. Dit powertrio bestaat buiten Guy zelf uit Richard Van Bergen op gitaar en Erik ‘King Berik’ Heirman aan de drums.

Geen sinecure om daar te geraken nu de Meulestedebrug is afgesloten, maar een goede GPS lost de problemen wel op. Ik ben altijd al een grote fan geweest van Hound Dog Taylor, dit was dus een optreden dat ik zeker niet wilde missen. Ik was niet alleen met die gedacht en de joint aan het Kanaal was dan ook goed volgelopen. De jongens hadden er veel zin in wisten ze mij te vertellen en dat beloofde vuurwerk.

Om stipt 21 uur kwamen de boys het podium op en waren we vertrokken voor een avondje “natural boogie” from Chicago.‘How How How” mocht het bal openen gevolgd door ‘I’ve Been Waiting” en ‘Get It On’, drie nummers van eigen hand. Echter bleef de stijl van Hound Dog meer dan bewaard en omgezet in een moderner tintje, misschien iets minder rauw maar al zeker even swingend. Hound Dog kregen we dan in de vorm van ‘Sadie’, ‘Taylors Rock’ en het geweldige ‘Give Me Back My Wig’. Het klonk allemaal heel natuurlijk en spontaan en werd verzorgd met de nodige show. Als ik Guy bezig was het net of Hound Dog terug was. Richard, de Brewer Philips van dienst, speelde de basprtijen op zijn gitaar en “King Berik, de Vlaamse Ted Harvey, bewees dat hij een geweldige drummer is. Het trio is een geoliede machine en ze weten elkaar blindelings te vinden. Guy is een goede entertainer en weet zijn songs op een fijne manier aan elkaar te praten, niet te lang maar steeds met een vleugje humor. Daarenboven komt hij geregeld vooraan de bühne om zijn songs, zoals het een echte bluesshouter past, zonder microfoon aan de man te brengen.

Met ‘Snap!’ kregen we een instrumentaaltje van de hand van Richard, waarmee hij bewees dat hij een begenadigd gitarist is.  Met ‘Roll Your Moneymaker’ en het swingende en van eigen hand zijnde ‘Say What?’ werd de eerste set afgesloten. Het was genieten geblazen mijn gedacht. In de tweede set werd verder gebouwd waar men voor de pauze was opgehouden en meteen knalde ‘Take Five’ door de boxen op de voet gevolgd door ‘She’s Gone’ alweer twee toppers van Hound Dog. Dan werd terug de tijd genomen voor eigen werk met het psychedelisch klinkende ‘Jungle Fever’ en ‘You Gotta Shake’. Het trio wist perfect de goede mix te vinden tussen eigen nummers en het werk van de master zelf. Het swingde, het shakete en klonk enthousiast. We moesten wel wachten tot ‘Freddy’s Blues’ vooraleer we het eerste rustpunt van de avond kregen. Nummer waarbij Richard zijn gitaartalent mocht uitstallen. De aanwezigen werden er zowaar stil van. Met ’55 Street Boogie’ en de eigen songs ‘Down The Line’ en ‘That Baby Don’t Love Ya’ waren we dan ook toe aan het einde van deze wervelende show. Het was op een wip voobijgegaan.

Zo zagen de aanwezigen het echter niet zitten en na een beetje aandringen, mochten wij er nog wat meenemen voor onderweg met onder andere ‘ Let’s Get Funky’.Alweer een leuke avond en dit dankzij een band die met veel spirit en plezier de keet in brand heeft gestoken en ons de hele avond het gevoel gaf dat de geest van Hound Dog, Brewer en Ted constant in de Crossover rondwaarden. How How How !!!!

Marcel