© Rootsville.eu

Sarah Elizabeth Charles & Jarrett Cherner  (US)
tiltle: Tone
music: Jazz
release date: november 06, 2020
label: Baldhill Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sarah Elizabeth Charles - Jarrett Cherner

© Rootsville 2020


Als ervaren componisten, brengen zangeres Sarah Elizabeth Charles en pianist Jarrett Cherner een schat aan artistieke bronnen naar hun eerste release als duo, Tone. De acht nummers van het album zijn fijn bewerkt, emotioneel, rijkelijk melodieus en werden in een tijdsbestek van vier jaar samen geschreven, en hoewel Charles en Cherner al vóór de Covid-19-crisis begonnen met opnemen, konden ze het project eindelijk in quarantaine afronden in hun Brooklyn naar huis. Het geluid van dit duo is, passend, intiem en warm, maar het dynamisch bereik is groot. Cherner's uitgebreide piano harmonieën, Charles 'ingewikkelde multi-track zangpartijen en subtiel geplaatste echo's en effecten. Deze elementen groeien om de sonische ruimte te vullen, terwijl de liedjes raken aan transcendente thema's van onzelfzuchtige liefde en leven met een doel en intentie.

Hoewel de originele teksten overheersen, is 'Speak' bijna volledig woordeloos, hoewel het lied voor het eerst werd geïnspireerd door het idee van dichter Mary Oliver dat gebed de meest eenvoudige, bescheiden vorm aanneemt. 'Oliver baseert de betekenis van bidden door een andere stem te laten spreken. Op dezelfde manier las Cherner het gedicht van Robert Frost "Nothing Gold Can Stay" en verweefde het tot wat "Hanging On To Time" werd, de hunkerende lyriek in mineur die doet denken aan "wensen dat je de tijd zou kunnen vertragen om van een moment of zelfs een seizoen te genieten.

Charles 'geloopte vocals vormen de 5/4 ruggengraat van' Gloria ', gewijd aan de vrouwelijke geest die in ons allemaal aanwezig is, en' Shine On ', een eigentijdse blues met een brug en een soli die Cherner uitlegt als een lied van "Persoonlijke empowerment en groei." Gedurende deze tijd in quarantaine hebben we de studio gebruikt als een ruimte waar ik vocale partijen ter plekke kan improviseren, lagen en verkennen, terwijl ik ook de tijd neem om meer gecomponeerde achtergrondzang te schrijven.

Als Tone een centrale boodschap heeft, is het misschien de herhaalde zin 'Love the world' die aan het einde van het contemplatieve openingsnummer 'Concisous Mind' voorkomt. Charles en Cherner begonnen oorspronkelijk niet met een thema in gedachten, maar het onderwerp liefde leek in de breedste zin van het woord naar voren te komen. "Net als de traditie van mettameditatie in het boeddhisme, begin je door te oefenen om aardig voor jezelf te zijn en van jezelf te houden", zegt Cherner, "maar terwijl je die hartspier ontwikkelt, breid je uit naar buiten: je cultiveert liefdevolle vriendelijkheid voor je vrienden en familie, voor uw kennissen, voor moeilijke mensen in uw leven, en uiteindelijk voor alle wezens. " Op zijn manier weerspiegelt de muziek van Tone dit: het kijkt tegelijkertijd naar binnen en naar buiten en legt de individuele artistieke stemmen van Charles en Cherner vast, zelfs als het op zijn eigen voorwaarden iets nieuws en heel brengt.

 

tracks:

01 Concisious Mind
02 Hanging On To Time
03 Shine On
04 Speak
05 Wild One
06 Stardust
07 Gloria
08 Out Loud