© Rootsville.eu

Aaron Burnett & The Big Machine (US)
tiltle: Jupiter Conjunct
music: Jazz
release date: november 06, 2020
label: Fresh Sound Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Aaron Burnett


© Rootsville 2020


Hoewel Burnett zich professioneel vestigde door met Esperanza Spalding de wereld over te reizen, zijn zijn ambities altijd een beetje buitenaards geweest. Op Jupiter Conjunct, het vervolg op de veelgeprezen Anomaly uit 2019, hebben Burnett en de Big Machine hun horizon verbreed om het aardse te overstijgen. Geïnspireerd door de grootste planeet van het zonnestelsel, de ronddraaiende manen en de kosmische krachten die op de een of andere manier voorkomen dat hemellichamen in de vergetelheid raken, weerspiegelen Burnett's negen composities zijn idee dat geluid en muziek dienen als vergelijkbare verenigende en alles verbindende krachten.

Het onverschrokken verkennen van deze nieuwe grenzen wordt gemakkelijker gemaakt als een van je gidsen naar de melkweg een van de helderste sterren van het universum is, Esperanza Spalding. Burnett heeft getourd en opgetreden met de viervoudig Grammy-winnaar in meer dan 40 landen en was te zien op haar nieuwste Grammy-winnaar, 12 Little Spells. Spalding is hier blij om de gunst terug te geven, door haar improviserende singulariteit te verlenen aan "Ganymede", een deuntje dat rechtstreeks spreekt over het idee dat veel van hiphop een evolutie is van gesprekken die door jazz zijn begonnen. In harmonie met Burnett's zoekende en complexe lijnen op tenorsaxofoon scattend, is Spalding een verlengstuk van Burnett's hoorn, en zijn hoorn is een verlengstuk van haar stem. Ondertussen zijn Jozwiak en Abadey de ritmische donkere materie die dit explosieve deuntje, een ongelooflijk ingewikkelde compositie, bij elkaar houdt. Vooral Abadey is spectaculair, een Questlove-achtige percussieve supernova.

"Ganymedes" is slechts de eerste van vier delen die genoemd zijn naar de manen van Jupiter in Galilea. Burnett heeft de tweede, 'Callisto', genoemd naar de buitenste en op een na grootste maan van de gasreus, opgedragen aan Wayne Shorter, de baanbrekende saxofonist en fusiepionier die Burnett al lang bewondert vanwege zijn beheersing van het instrument en de compositietechniek. Met een trapgeïnspireerde beat en vloeiende maar donker getinte harmonische wisselwerking tussen Burnett en O'Farrill, komt 'Callisto' de ijle lucht binnen door tegelijkertijd beelden op te roepen van zuidelijke hiphop en film noir, de verhalende kwaliteit van het deuntje ondersteund door de harde toon. gekookt, doelgericht geluid van Jowziak's runs op bas.

Het volgende deuntje, "Io", genoemd naar de binnenste en meest vulkanisch actieve maan van Jupiter, is, net als zijn naamgenoot, tot in de kern gesmolten. Met slechts een schaduw van minder dan vier minuten brandt deze heet en snel, met een solo met opruiende vibes van Joel Ross en een ritmesectie die nooit de draad verliest van Burnett's schijnbaar grenzeloze ideeën.

"Ether" brengt vooral Burnett's elektronische dansmuziekinvloeden naar voren, met recursieve, bijna hypnotiserende riffs en ritmes. Deze scheidslijn tussen beheerst en hectisch, spreekt deze tot de schijnbaar zwakke maar uiteindelijk stevige krachten die op de een of andere manier voorkomen dat het universum, en alle dingen erin, loskomen. De onvermoeibare Abadey moet je nogmaals horen om het te geloven, hij speelt met ongelooflijke precisie bij warpsnelheden, terwijl Burnett en O'Farrill als twee planeten zijn met brede elliptische banen rond dezelfde ster. Soms zijn ze dichtbij voor strak gearrangeerde paren die spelen; andere keren zijn ze entiteiten op zichzelf, moedig freelancen in de diepte.

Ook "Europa" is geïnspireerd door het EDM-universum (een wereld waarin hij bekend is vanwege zijn werk met zijn groep Sixtijnse criminelen), wat aantoont dat Burnett bijna even goed speelt met synthetische levensvormen als met volledig organische, een kwaliteitsintegraal tot het succes van elke potentiële reiziger naar de kleinste maan van Jupiter.

De twee openingsnummers van Jupiter Conjunct, 'Colour Durations' en 'The Veil', behoren tot het meest orkestraal klinkende aanbod van het album, en zijn behoedzaam gretig, als ruimtereizigers die de cocon van hun schip verlaten en voor het eerst een buitenaardse wereld betreden. Ondertussen, tegen de tijd dat we bij "Ace of Swords" komen, het zesde nummer van de plaat, bevinden we ons in een heel ander deel van de verhaallijn van het album; een heldere, stralende positiviteit heerst op deze medium-tempo groover, ondersteund door een bijzonder etherische solo van Homs op de Fender Rhodes.

Omdat er niet zoiets bestaat als te veel Esperanza Spalding, sluit Jupiter Conjunct af met een alternatieve kijk op 'Ganymede', misschien wel de melodie die het beste synthetiseert - van jazz tot hip-hip tot elektronica - de belangrijkste invloeden van het album.

tracks:

01 Color Durations
02 The Veil
03 Ganymede
04 Callisto
05 IO
06 6 Ace Of Swords
07 Ether
08 Europa
09 Ganymede (alt. take)