© Rootsville.eu

Ajoyo (US)
tiltle: War Chant
music: Jazz - Funk
release date:may 22, 2020
label: Shems Records label
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ajoyo

© Rootsville 2020


Het jazz ensemble "Ajoyo" onder leiding van multi-reedist Yacine Boularès, brengt hun tweede album "War Chant" uit. Ajoyo bestaat uit Yacine Boularès, zangeres Sarah Elizabeth Charles, toetsenist & producer Jesse Fischer, bassist Kyle Miles, gitarist Michael Valeanu en drummer Philippe Lemm. Speciale gasten hier zijn onder meer vibrafonist Joel Ross, trompettist Takuya Kuroda en vocalisten Akie Bermiss en Vuyo Sotashe.

Op "War Chant" hoor je een versterkende chemie tussen bandleden en een lijst met gewaardeerde artiesten. Boularès roept de frontlinie van de moderne jazz op om met hem mee te feesten en te protesteren. De explosieve vibrafonist met rijzende ster en Blue Note-opnamekunstenaar Joel Ross maakt een scherpe verschijning op "Syzygy", terwijl trompettist Takuya Kuroda zijn koperachtige verzekering geeft op "Assyko", Lake Street Dive-zanger / toetsenist Akie Bermiss legt stenen ziel neer op "Jojo's Groove ”en Vuyo Sotashe uit Zuid-Afrika zingen samen met Charles bewegend over het aangrijpende" Better Love ".

'Assyko', aldus Boularès, is genoemd naar een Kameroeniaans ritme en bedoeld om 'pure vreugde en viering van Roy Hargrove op te roepen. De brug en het effect op Takuya's trompet zijn een verwijzing naar Roy's melodie 'Strasbourg-St. Denis. 'Somber Joy', gebaseerd op een Marokkaans chaabi-ritme, is een reflectie op geestesziekte, liefde en verslaving'. "Same" is een poging om het psychologische proces te begrijpen dat tot xenofobie leidt.

Met het meeslepende geluid van Joel Ross en de improvisatiekracht om het te animeren, neemt het door een machine gedreven 'Syzygy' AJOYO mee naar een meer elektronisch, abstract, dansgericht terrein. De titel verwijst naar 'afstemming van mensen, ideeën, evenementen', zoals Boularès het uitdrukt. 'Invitation' is een andere variatie op het Kameroense Assyko-ritme, oorspronkelijk een instrumentaal instrument van Boularès dat Charles koos om aan te passen als een lyrische interpretatie van Baudelaire's gedicht 'Invitation au Voyage'. En 'Jojo’s Groove', met zijn meeslepende vocale Akie Bermiss, werd geïnspireerd door Jojo Kuo, voormalig Fela Kuti-drummer die Boularès en Michael Valeanu onder zijn hoede nam als New Yorkers, en hun muzikale persoonlijkheden koesterde tijdens optredens in Zinc Bar.

"Sleep" met zijn elektronische puls, synth-texturen, basklarinet geruis, subtiele gitaarakkoorden en rondom kleurrijke sonics, is gebaseerd op een groove van AJOYO's voormalige drummer Guilhem Flouzat (nu woonachtig in Frankrijk). "De manier waarop het is geaccentueerd, maakt het echt interessant en lastig om te horen", zegt Boularès. 'Guilhem stuurde me het patroon en ik schreef er een lied over. We gingen opnieuw voor het geluid van de drummachine, meer een ambient esthetiek. 'Better Love', gebaseerd op het Benskin-ritme uit Kameroen, vindt Charles gecombineerd met Vuyo Sotashe uit Zuid-Afrika in een nummer dat de behoefte aan onafhankelijkheid binnen een relatie benadrukt.

tracks:

01 War Chant
02 Invitation
03 Better Love
04 Assyko
05 Syzygy
06 Somber Joy
07 Jojo's Groove
08 Same
09 Sleep