© Rootsville.eu

Al Gold (US)
tiltle: Al Gold's Paradise
music: Blues & Roots
release date: march 07, 2020
label: Independent
info artist: Al Gold

© Rootsville 2020

 

Hoe klinkt Blues and Roots-muziek die in New Jersey is geboren? Het antwoord is volgens ​​Al Gold,' moeilijk te definiëren. Bandleider, zanger & gitarist en NJ-inwoner Al Gold vervolgt: “de wereld is een veel kleinere plaats geworden; muzikale grenzen zijn vertrapt en karakteristieke geluiden zijn gedeeld. Ik noem dit geen blues album.

Alhoewel deze "Al Gold's Paradise" doordrenkte, en diep geworteld is in de blues zijn de nummers af enb toe ook een beetje out of the box. Het album bevat 10 originals tracks en ontstond gewoon bij hem thuis samen met zijn band, de "Suburban Rhythm Kings", met drummer Jerry Cordasco, gitarist Tom Rice en bassist Terry Hemmer. Om hen bij dit project te helpen zijn enkele geweldige muzikanten die allemaal wonen en/of gevestigd waren in New Jersey komen deelnemen. In alfabetische volgorde: gitarist Mitch Eisenberg, jazzorganist Jared Gold, pianist Eric Heilner, aanstormend gitarist / zanger Cassidy Rain, jarenlang saxofonist bij Matt “Guitar” Murphy, Baron Raymonde, zanger, songwriter, multi-instrumentalist en Blues Award winnaar Johnny Sansone, Jazz and Blues zwaargewicht Dave Stryker, en roots singer-songwriter en gitarist Anthony Tamburro. En met Johnny Sansone onder de namen is dit er eentje die hier op ons continent wel als doordringend kan worden ervaren.

Opener op deze "Al Gold's Paradise" is alvast het bluesy "That‘s My Baby". Van het titelnummer kortweg "Paradise vinden we op dit album twee versies, een "Downtown" en "Uptown" versie. "Paradise (Downtown) lijkt zo op een zonnige an lazy morning weggeplukt van één of andere front porch. Zeer laid back gebracht. De "uptown" versie is heeft dan weer een Delta- en souljasje om, mee door de inbreng van de organ grooves.

Een uptime shuffle krijgen we dan met "Ramblin’ Pony Blues", eentje waar ook slide als een rode draad doorheen dit nummer spint. Barellhouse blues wordt dan het deel met het rockende "Got A Mind" waarbij Al Gold komt aan te tonen dat er meer dan behoorlijk wat diversiteit zit in zijn blues. Zo is er nog de 'Tin Pan Alley' geschoeide ballad "Won’t Sleep Tonight" en het afsluitende en instrumentale "Maplehood Limbo ". Voor mezelf een meer dan behoorlijke kennismaking met deze Al Gold.

tracks:

01. That's My Baby
02. Paradise (Downhome)
03. Tramps Take Linden
04. Mr. Banker
05. Ramblin’ Pony Blues
06. Boogie In the Dark
07. Got A Mind
08. Won’t Sleep Tonight
09. Paradise (Uptown)
10. Maplehood Limbo

musicians:

AL GOLD: Vocals, Electric and Slide Guitar, Mandolin
JERRY CORDASCO: Drums, Percussion
MITCH EISENBERG: Electric, Acoustic and Baritone Guitar
JARED GOLD: Organ
ERIC HEILNER: Piano, Organ
TERRY HEMMER: Bass Guitar, Vd King: Bass, Guitar
CASSIDY RAIN: Vocal and Acoustic Guitar
BARON RAYMONDE: Sax
TOM RICE: Electric Guitar
JOHNNY SANSONE: Harmonica
DAVE STYRKER: Guitar
ANTHONY TAMBURRO: Acoustic Guitar