© Rootsville.eu

Alastair Greene (US)
tiltle: The New World Blues
music: Blues
release date: october 23, 2020
label: Whiskey Bayou Records
pers promo: Amy Brat (mail)
radio promo: Rick Lusher (mail)
info artist: Alastair Greene


© Rootsville 2020


Het moet met een haast profetische zekerheid zijn geweest toen Alastair Greene begin 2019 begon te schrijven aan zijn nieuwe album "The New World Blues". Met een titel die in 2020 nog een tiijdje zal blijven nazinderen door de akelijge weerklank van de pandemie bevinden sommige nummers zich heel dicht bij de realiteit. Het album bevat 11 originals waarvan hij voor 3 ervan hulp kreeg van Tab Benoit die ook tekende als producer.

Alastair Greene is afkomstig van Southern Cal. en gekend om zijn kwaliteiten als ‘songwriter’ en begaafd gitarist. Dat Alistair een graag geziene collega is in de muziekwereld bewees hij door een hechte samenwerking te hebben met Alan Parson en wordt hij met regelmaat gevraagd om als voorprogramma op te treden bij groten als The Fabulous Thunderbirds, John Mayall, Lucky Petersen, Lonnie Brooks en Joe Bonamassa en wanneer je voor deze laatste toch het voorprogramma mag verzorgen moet dit toch al iets betekenen. Zijn begeleiders op dit album zijn Tab Benoit (drums) en Corey Duplechin (bass).

Met de opener "Living Today" krijgen we meteen bij de intro een flash back naar een one-hit wonder uit 1969 maar bevinden we ons al onmiddeliijk in de flow van wat deze "The New World Blues" zal gaan worden. Stevig rockend worden we dan meegezogen met "Lies and Fear" waarna we met "Bayou Mile" richting swamps trekken, een nummer waar je ook een beetje de hand van een Tab Benoit in herkent .

Voor het opzwepende "When You Don’t Know What To Do" gaan de credits voor de lyrics naar Alastair maar bogen zowel hij als Tab Benoit zich over de muzikale noten ervan. Sommige nummers geven een knipoog naar rockiconen als Gary Moore en Peter Green, bij andere vinden een funky bluesgroove. Sommige worden aangedreven door Greene's smakelijke slidegitaar, terwijl andere het gevoel van de Cajun-omgeving vastleggen, gecombineerd met een oerdegelijke Louisiana ritmesectie.

Een "More" gevoel krijg je meteen bij het beluisteren van de ballad "No Longer Amused". "Heroes" is dan meteen ook het laatste van de drie songs waaraan Tab Benoit heeeft meegewerkt, eentje waarbij je de Louisiana bayou haast kan aanraken. Afsluiter van dit album is titeltrack "The New World Blues" en daarbij worden we nog eens stevig rockend door elkaar geschud.

tracks:

01 Living Today
02 Lies And Fear
03 Bayou Mile
04 When You Don’t Know What To Do
05 No Longer Amused
06 Back At The Poorhouse
07 Find Your Way Back Home
08 Heroes
09 Wontcha Tell Me
10 Alone And Confused
11 The New World Blues