© Rootsville.eu

Albert Castiglia (US)
tiltle: Wild and Free
music: Blues
release date: april 3, 2020
label: Gulf Coast Records
info artist: Albert Castiglia

© Rootsville 2020


Vorig jaar was er van deze Albert Castiglia nog zijn album "Masterpiece" en ook dat album werd uitgegeven bij "Gulf Coast Records", het huis waar ook Billy Price, Jimmy Carpenter en onder meer The Proven Ones onderdak vinden. Op 3 april vindt daar de release van zijn nieuwste album "Wild & Free" plaats, een "live" album en dat stond nu net nog op Albert's "to do" lijstje.

Het album werd opgenomen in "The Funky Bisuit" in Boca Raton, FL. eerder dit jaar. Als producer voor dit album opteerde hij voor zijn maatje Mike Zito. Geboren in New York moeten we toch stellen dat deze Albert Castiglia iemand is van het zuiden want reeds op jeugdige leeftijd verhuisden zijn ouders richting Florida en meer bepaald naar Miami. Het was daar dat hij einde vorig eeuw zijn debuut maakte en toetrad tot de MBA. In 1997 werd hij uitgeroepen als beste bluesgitarist. Zijn grote doorbraak kwam er evenwel toen hij door Junior Wells werd opgemerkt. Na Well's dood speelde hij even in de band van Sandra Hall maar in 2002 stapt hij uit de schaduw en verscheen zijn debuutalbum 'Burn'. In Europa zagen we Albert Castiglia samen met Mike Zito en Sugaray Rayford nog aan het werk met 'The Blues Giants'.

Een "live" registratie is dan ook gewoonlijk een opsomming van nummers die hij graag speelt en opent zo met "Let The Big Dog Eat". Het daaropvolgende bluesrock epos "Hoodoo On Me" kan je ook terug vinden op Albert's album "Up All Night" uit 2017. Eén van de kenmerken aan zijn stijl is dat het er bijzonder stevig kan aan toe gaan zoals ook "I Been Up All Night" uit hetzelfde album van 2017. Stevig met "wah wah" en slide gekleurde rifjes zijn food for the rockers onder ons.

Wanneer je de nummers bekijkt die op deze "Wild and Free" staan kan je zonder meer spreken over een rehearsel van dan "Up All Night" want ook "Get Your Ass In The Van" is op dit album terug te vinden. Uiteraard is het "live" aspect hier volop aanwezig zoals ook de key wizzard Lewis Stephens. Op "Too Much Seconal" mag ook Mike Zito nog zijn kunstjes op de sixstrings laten horen.

Na eigen originals als onder meer "I Tried To Tell Ya" krijgen we als afsluiter van dit stevig onderhoudende album een uitgesponnen versie uptempo boogie "Boogie Funk" van Freddie King en daarmee zullen de liefhebbers van stevige bluesrock en live recordings volop tevreden zijn met deze "Wild & Free"...let's boogie once more...

tracks:

01. Let The Big Dog Eat
02. Hoodoo On Me
03. I Been Up All Night
04. Heavy
05. Get Your Ass In The Van
06. Searching The Desert For The Blues
07. Keep On Swinging
08. Too Much Seconal
09. Loving Cup
10. I Tried To Tell Ya
11. Boogie Funk

Musicians:

Albert Castiglia: guitar, vocals
Justin Tompkins: bass, vocals
Ephraim Lowell: drums
Lewis Stephens: B3, piano
Mike Zito: guitar on #8
John Ginty: B3 ob #8,9