© Rootsville.eu

Albert Cummings (US)
tiltle: Believe
music: Blues - Soul
release date: february 14, 2020
label: Provogue Records
info artist: Albert Cummings

© Rootsville 2020


Door het tekenen bij "Provogue Records" bevindt Albert Cummings zich in het gezelschap van namen als Joe Bonamassa en Walter Trout. Met deze "Believe" hadden we al een glimp kunnen opvangen door nummers als het smokin' "Red Rooster" en het Stax georiënteerde soulvolle "Hold On" en daarmee bewijst deze Albert Cummings meteen ook zijn diversiteit op deze "Believe", een album dat op 14 februari zal verschijnen.

Albert Cummings werd geboren in Wiliamstown MA. en begon merkwaardig genoeg eerst met het bespelen van de banjo. Later kwam hij al vlug onder de indruk van een SRV, waarmee hij dan ook samen speelde en kende al vlug zijn weg in het "Northeast" blues circuit. In 1999 won hij in Memphis de "IBC" en in 2000 bracht hij samen met "Swamp Yankee" het album "The Long Way" uit. Zijn solo debuut kende hij met "From The Heart" uit 2003. In 2004 bracht hij onder de vleugels van "Blind Pig Records" het album "True To Yourself" uit en enkele album later is er nu deze "Believe". Een album waarmee hij zonder meer zal schitteren op "Blues Peer" van dit jaar.

Ondanks hij als een blues muzikant wordt bestempeld opent hij op deze "Believe" met een soul knaller van formaat. "Hold On I'm Coming" kennen we uiteraard als de floorfiller van het Stax duo "Sam & Dave" uit 1966. Ook met het daaropvolgende "Do What Mama Says" mag je gerust je dancin' shoes aanhouden en opteert hij weerom voor soul. Vanaf "Red Rooster" komen we dan in het segment blues terecht. dan is er "Queen Of Mean" en mede door de horn section en soulvolle backing vocals neemt Albert cummings ons terug op zijn rollercoaster tussen blues en soul.

Even een cool down dan met de mooie ballad "Crazy Love" waarna het terug rocken wordt met "Get Out Of Here". Ook Little Walter's "My Babe" krijgt hier een volmondige transformatie waardoor dit nummer nog maar eens een ander leven gaat leiden. "It's All Good" is een shuffle die mede door zijn titel het ganse album komt te belichten en zal het zo wel gaan swingen op de "Deusterweide" te Peer. Chicago blues met "Me and My Guitar"en zo besluiten we dan..till july!!!

tracks:

01. Hold On
02. Do What Mama Says
03. Red Rooster
04. Queen Of Mean
05. Crazy Love
06. Get Out Of Here
07. My Babe
08. It’s All Good
09. Going My Way
10. Call Me Crazy
11. Me And My Guitar

musicians:

Albert Cummings: vocals, guitar
Justin Holder: drums
Dave Smith: bass
Clayton Yvi: keys
Brad Huhn: keys on #10
Brad Guin: trompet
Ken Waters: saxophone
Kimberlie Helton: backing vox
Trinecia Butler: backing vox