© Rootsville.eu

Alex Wintz Trio (US)
tiltle: Live To Tape
music: Jazz
release date: november 06, 2020
label: Outside In Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Alex Wintz

© Rootsville 2020


Op "Live to Tape" verkennen Wintz en zijn trio enkele van de meest opwindende geluiden uit het verleden en het heden; een moderne viering van de kenmerkende opnames die een grote impact hadden op de muzikale opvoeding van de gitarist. Onder de nummers op deze nieuwe opname bevinden zich een akoestische reframing van een elektronische klassieker van Herbie Hancock, een nieuwe kijk op een Great American Songbook-standaard en vier nieuwe originele werken van Wintz die zijn evolutie als componist benadrukken. Eigentijdse invloeden komen ook aan bod in Wintz 'bewerking van singer / songwriter St. Vincent's "What Me Worry". Live to Tape zag zijn aanvang in januari 2019 toen de bekende engineer / producer Evan Sutton, een oude vriend van Wintz die heeft samengewerkt met artiesten als Common, Eddie Palmieri, The Strokes en Robert Glasper, Wintz benaderde om mee te werken aan een opname bij Red Bull Studio's. De studio had onlangs een Studer a827-tapemachine aangeschaft, een iconisch stuk analoge opnametechnologie dat bekend staat om zijn warme, vintage geluid; dit apparaat zou dienen als een passend medium voor Wintz 'soepele tonen en gepassioneerde composities.

Met betrekking tot de klassieke albums uit het Blue Note-tijdperk die zo invloedrijk waren op het opnameproces. Als reactie daarop nam Wintz de beslissing om deze suggestieve nieuwe release in één sessie te volgen met zijn oude ritmesectie van Jimmy Macbride en Dave Baron. Niets definieert de vaardigheid en creativiteit van een jazzgitarist als hun vermogen om in een trioformaat op te treden. In deze setting is de gitarist zelf verantwoordelijk voor het schilderen van een ingewikkeld en gedetailleerd beeld voor de luisteraar. Wintz hintte op zijn trio-overtuigingen in LifeCycle en dankzij Live to Tape zijn ze volledig te zien.

Vanaf de eerste noten van het openingsnummer "Idris" zet Wintz een onmiskenbare muzikale scène neer. "Idris" is een liefdesbrief aan de groove van de iconische New Orleans-percussionist Idris Muhammad. Voor het eerst blootgesteld aan Wintz door zijn opnames met John Scofield en Ahmad Jamal, bleek de unieke funkyheid die Muhamad in de muziek bracht een essentieel ingrediënt in dit stuk te zijn. Het eenvoudige maar genuanceerde raamwerk van de melodie zorgt voor de volledige interactie met het trio. Jimmy Macbride zet halverwege een uitbundige drumsolo neer, wat leidt tot een totale sonische reis om het nummer af te sluiten. "Idris" is een aanstekelijke jam die bedoeld is om de geest op te vrolijken en een van de grote tijdwaarnemers van de muziek te eren.

De inspiratie achter 'On a Summer's Day', ook gecomponeerd door Wintz, ligt in de harmonie van enkele van Wintz 'compositorische helden, Mulgrew Miller en Kenny Kirkland. Stukken van deze jazzmeesters zoals "Grew's Tune" en "Steepian Faith" hebben zo'n onuitwisbare stempel op Wintz gedrukt dat hij een stuk voor deze plaat wilde schrijven om hun muzikale voetafdruk te eren. Deze verweving van bluesgevoeligheid met complexe akkoordpassages heeft Wintz als improvisator en componist geleid tijdens zijn artistieke evolutie.

"Live to Tape" laat de unieke compositorische identiteit van Alex Wintz zien, maar bevat ook drie composities van componisten die een indicatie zijn van zijn eclectische muzikale smaak. "Textures" is een akoestische behandeling van het volledig elektrische meesterwerk van Herbie Hancock van het album uit 1980, "Mr. Handen ”. De groepsdynamiek en samenwerkingsgeest van het trio zijn te zien, te beginnen met Dave Barons eerste noten van het ostinato van de bas. Wintz 'interpretatie van het Leonard / Martin-nummer' I’m All Smiles 'geeft de luisteraar een voorproefje van het vermogen van de band om creativiteit aan te wakkeren op de pagina's van het Great American Songbook.

Jazz als genre is blijven evolueren, maar de cultuur van het aanpassen van muziek aan de canon lijkt de afgelopen 40 jaar tot stilstand te zijn gekomen. "What Me Worry" van Annie Clark, bekend onder haar artiestennaam St. Vincent, is Wintz 'poging om deze traditie van aanpassing in de 21e eeuw te brengen. Deze vertolking opent de deur voor de jazzluisteraar om te worden blootgesteld aan een indie-songwriter, die tijdloze muziek schrijft die normaal niet wordt verkend door jazzartiesten en luisteraars.

Live to Tape-documenten in een vintage opnameomgeving, een modern geluid van het Alex Wintz Trio. De kracht van de gekoppelde instrumenten is van begin tot eind volledig zichtbaar. Het laat de luisteraar zien hoe groove, communicatie en interactie organisch verloopt om een ​​muzikaal verhaal te creëren. De vreugde die in deze opname wordt gevoeld en uitgedrukt, komt voort uit "Live to Tape" en nodigt de luisteraar uit om deel te nemen aan dit muzikale verhaal.

tracks:

01 Idris
02 On A Summer Day
03 Textures
04 What We Worry
05 Ely MN
06 Cadeques
07 I'm All Smiles