© Rootsville.eu

Alonzo Demetrius (US)
tiltle: Live From The Prison Nation
music: Jazz
release date: october 16, 2020
label: Onyx Productions
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Alonzo Demetrius

© Rootsville 2020


De release van "Live from the Prison Nation" markeert de eerste release van Onyx Productions van een andere instrumentalist dan de oprichter, Ralph Peterson. De drummer en componist dienden als inspiratiebron voor het werk van Demetrius - terwijl hij Demetrius doceerde aan het Berklee College of Music, daagde Peterson zijn studenten uit om te worstelen met de sociale en politieke onderwerpen die musici vaak tegenkomen. Terwijl Onyx Productions deze release viert als de eerste in zijn soort, viert Demetrius ook zijn eerste albumrelease als bandleider. “Alonzo heeft een enorm potentieel getoond vanaf het moment dat ik hem als student ontmoette. Dit project zit vol met het vuur en de rusteloze energie van zijn generatie.

Live From The Prison Nation wordt beschreven als Demetrius 'persoonlijke vorm van protest tegen het Prison Industrial Complex. "Geïnspireerd door de leer van politieke activisten zoals Mumia Abu-Jamal en Angela Davis, evenals interviews met huidige en ex-veroordeelde misdadigers, heb ik dit album gemaakt als een weerspiegeling van mijn ideeën op basis van persoonlijke ervaringen en de ervaringen van andere Black mensen in mijn leven ", zegt Demetrius. Temidden van een wereldwijde pandemie hebben de dood van George Floyd, Breonna Taylor en nu de dood van Jacob Blake geleid tot een heropleving van de Civil Rights Movement. beweging is eindelijk begonnen wortel te schieten in de harten en geesten van mensen over de hele wereld. Met dit album wil ik het wereldwijde gesprek voortzetten en een platform bieden aan degenen wier stemmen vaak worden weggelaten. "

Demetrius onthult een compositie die spreekt over de gecompliceerde reis van Black Livelihood in Amerika, Demetrius voorbeelden van toespraken van Davis en Abu-Jamaal om een ​​regelrechte, actuele boodschap over te brengen die des te persoonlijker is. Het album bestaat uit zes nummers, die allemaal oorspronkelijk zijn gecomponeerd, met uitzondering van het tweede nummer, 'The Principal'. Demetrius 'verkenningspatronen als componist worden duidelijk naarmate de politieke audiofragmenten vorderen en overstemd worden door The Ego. Op het eerste nummer, "Expectations", introduceert Demetrius het omstreden onderwerp van de hervorming van de gevangenis door middel van een audiofragment van Angela Davis. Terwijl Davis haar wenkbrauwen opheft bij de term 'gevangenishervorming', overlappen Demetrius en The Ego Davis 'woorden met een instrumentale variatie, waardoor juist de woorden die Davis bekritiseert, een groter volume krijgen. "Expectations" is allesbehalve bedrieglijk en leidt zijn luisteraars door een raamwerk van politieke retoriek, een spannend openingsgeluid en een speels optimisme dat wordt vertegenwoordigd door Demetrius 'variatie in tempo en melodie.

"Dit is hoe de gemeenschap eruitziet" zingt een protesterende menigte aan het begin van het vijfde nummer van het album, "Foo’s Interlude". Kort daarna laat Demetrius zijn trompet horen om de stemmen van het publiek te contrasteren. Lange en sombere noten worden aangevuld door de snelle en lichtere tikken van zijn pianist en drummer. Het intermezzo van Demetrius vervoert de luisteraar naadloos naar zijn laatste nummer, "Foo Shit", een sterkere verklaring van gemeenschap die wordt onderschreven door de vrolijke melodie van de band die overgaat in een langzaam-naar-snelle solo van Demetrius. In de loop van het album komt de luisteraar de woordenstroom en geluiden tegen die nodig zijn om contemplatie en actie te stimuleren. Terwijl "Foo Shit" wordt afgesloten met de diepe en zachte tonen van Demetrius 'trompet, houden luisteraars vast aan een essentie van belofte in een moment van politieke onrust.

tracks:

01 Expectations
02 The Principal
03 Yesseh Interlude
04 Mumia's Guidance
05 Foo Interlude
06 Fooi Shit