© Rootsville.eu

Ana Popovic (SRB)
tiltle: Live For Live (CD/DVD)
music: Blues - Bluesrock
release date: may 15, 2020
label: ArtisteXclusive
info artist: Ana Popovic

© Rootsville 2020


20 years in the spotlights, en dat mag gevierd worden! Het is ondertussen 2 jaar geleden dat Ana Popovic haar "Like On Top" uit werd gebracht, een album waarop ze de samenwerking met niemand minder dan "Keb' Mo" aanging en waaraan ook namen als Robben Ford en Kenny Wayne Shepherd hun samenwerking verleenden. We gaan even terug tot in het jaar 2000 toen deze immer vriendelijke met het album 'Hush' haar debuut maakte bij 'Ruf Records'. Sindsdien was het voor deze Servische wervelwind alleen maar...the only way is up en kende ze tot nu toe een explosieve opgang. In 2008 hadden we met Ana een intiem gesprek waarbij ook haar zoontje Luuk op het voorplan trad en sindsdien zou die band nooit meer komen te verzwakken. De Belgische concerten daalden wel in aantal naar mate Ana ook internationaal meer kwam door te breken maar telkens ze in het land was tekenden we met Rootsville present, zo ook haar laatste concert in "CC Palethe" te Overpelt (concert report).


photo Ana Popovic (2019) © Rootsville

Doorheen de jaren werd er ook een Belgische fan club op poten gezet en volgde de 'die hards' Johan Van De Broeck en onze reporter Paul Jehasse haar zowat overal. In 2016 tekende dit duo ook present op de "Legendary Rhythm 'n Blues Cuise" en maakte reporter Johan Van de Broeck er een prachtig verslag van (cruise report). 20 jaar 'on the road' en dat moest en zou gevierd worden. Op 15 mei is er dan de release van een CD en DVD met als titel "Live For Live".

Dit resultaat kwam tot stand tijdens haar "Like It On Top" tour en welbepaald op "Festival de la Guitara" in het Franse Issouddun (departement Indre). Het concert vondt plaats op 2 november 2019 in "CC Albert Camus" met aan haar zijde Ana's huidige vaste begeleiders als Michele Papadia aan de keys, drummer Jerry Kelly en op de 5-string bass, Buthel Bass. De die hards weten ook dat de blazerssectie met Davide Ghidoni (trompet) en Claudio Giovagnoli (saxofoon) ondertussen niet meer is weg te denken tijdens de "live" concerten.

Ana Popovic heeft sinds het einde van de 90-ties van vorige eeuw op onze podia al een indrukwekkend parcours afgelegd. Sinds 2012 is haar vaste verblijfplaats verhuisd van Nederland naar Amerika en ook dit heeft haar geen windeieren gelegd. Eén van de meest verrassende opnames (althans voor mezelf) was "Blue Room" waarop ze haar vader Milton Popovic kon overtuigen om ook even van de roem te komen genieten. De man ook waardoor het allemaal begon voor Ana.

Deze "Live For Live" betreft hier een "live" registratie met daarop 18 tracks. Uiteraard geen nieuw werk maar een perfecte weergave wat je kan verwachten van een Ana Popovic concert waarop ze komt te openen met haar singature "Ana's Shuffle". Er hoeven uiteraard geen nieuwe nummers op dit "live" album ook al doordat het repertoire van Ana tijdens de jaren zo indrukwekkend is geworden. Zo kan je het volgende nummer "Can You Stand The Heat" terugvinden op het gelijknamige album uit 2013.

Eén van haar huzarenstukjes doorheen de tijdspanne van Popovic' carrière is zeker ook het driedelige album "Trilogy" uit 2016 waar we ook de nummers "Train" met daarop Joe Bonamassa en "Fencewalk" kunnen terugvinden. Uit het deel "Midnight" van deze trilogy komt ook "New Coat Of Paint". Op een nummers als "Love You Tonight" wordt duidelijk welke invloed de blazerssectie heeft op deze nieuwe Ana Popovic. Ook op de wat oudere nummers zijn de blazers al goed ingeburgerd zoals de sax-solo op deze "Love You Tonight". Ook Davide op de trompet is bij momenten gewoon outstanding te noemen.

Ondanks een hele reeks originals komt Ana ook opdraven met een cover en zo krijgen we van Albert King diens " Can't You See (What You're Doing To Me)" te horen, eentje waarop dan drummer Jerry even in de spotlights komt te staan. Het moment de gloire van keywizzard Michele Papadia is er op "Johnnie Ray", weerom uit de 'Trilogy" en zo zijn we na de medley met daarin "Goin Down" van Don Nix toe aan de onvervalste outswinger "Tribe" met uiteraard een indrukwekkende Ana Popovic zelve samen met haar eveneens imponerende en haast onafscheidelijke "Strat".

Met dank aan Johan Van De Broeck.

tracks:

01 Intro (Ana's shuffle)
02 Can you stand the heat
03 Object of obsession
04 Love you tonight
05 Train
06 Long road down
07 New coat of paint
08 Johnnie Ray
09 Can't you see what you're doing to me
10 Fencewalk
11 If tomorrow was today
12 Brand new man
13 Like it on top
14 Lasting kind of love
15 Mo' Better Love
16 How'd you learn to shake it like that

bonus tracks:

17 Show me how strong-Going down-Crosstown (Medley)
18 Tribe