© Rootsville.eu

Avey Grouws Band (US)
tiltle: The Devil May Care
music: Blues
release date: 2020
label: Independent
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Avey Grouws Band

© Rootsville 2020

 

Alweer een total onbeschreven blad voor mij, maar ondertussen heb ik wel al ervaren dat dit niets hoeft te betekenen. Heb al vele mooie dingen ontdekt bij deze. De invloed van de Mississippi op Amerikaanse jazz-, blues- en rootsmuziek staat buiten kijf. Gemeenschappen die zijn opgegroeid langs "Old Man River" hebben een uniek geluid voortgebracht. De Avey Grouws Band hebben hun thuis in de Quad Cities, een gebied dat kenmerkend is omdat de Mississippi van oost naar west stroomt terwijl het door het hart van de Iowa-steden Davenport en Bettendorf stroomt, met zustersteden Rock Island en Moline aan de overkant van de rivier in Illinois. De mix van de midwest en zuidelijke charme wordt weerspiegeld in de gepassioneerde, krachtige en speelse muziek van het debuutalbum van de band, "The Devil May Care".

De tien originele nummers zijn geschreven door het dynamische duo Jeni Grouws en Chris Avey. Grouws heeft een alt die soms waait als een koele bries of dondert als een Kansas-tornado, en Avey is een bekwame gitarist die snelle vergelijkingen heeft getrokken met Coco Montoya en Robben Ford. Het duo wordt ondersteund door een bekwame ritmesectie van drummer Bryan West en met Randy Leasman op bas. Het resultaat is een heel fris geluid met diepe wortels in de blues.

De plaat begint met Grouws die haar man plaagt in 'Come And Get This Love', waarbij de band de rumba gebruikt om te swingen en een geweldig dansnummer aflevert. In het titelnummer zingt Grouws over een verboden affaire die misschien een zonde is, maar alleen ‘The Devil May Care’. Op het vurige volkslied 'Rise Up' wordt de luisteraar aangezet om zijn woede om te zetten in actie, waarna we met ‘Long Road’ worden getrakteerd op een machtig rockende song met een gruizelige guitaarsolo.

De ritmesectie laat een overtuigende roadhouse-shuffle horen, aangevuld met een smakelijke barrelhouse-piano terwijl Grouws jammert als Bessie Smith op het kolkende 'Let Me Sing My Blues'. Het akoestisch aangedreven nummer, 'Weary', is een dromerig song. Grouws voegt vervolgens een vervolg op het titelnummer toe met het brandende ‘Dirty Little Secret’.

Avey voegt zich bij haar in het feelgood-duet ‘Dig What You Do’, dat is een zuidelijke gebakken boogie vol plezier. Het swingende album sluit af met 'Two Days Off (And A Little Bit Of Liquor)', en beschrijft hoe hardwerkende mannen en vrouwen de moeilijke tijden bestrijden met de belofte van een uitstel in het weekend. Daarna blijft deze song minstens een week in je hoofd hangen.

De band bestaat pas sinds 2017 en leveren met deze debuutplaat een stevig visitekaartje af.

tracks:

01. Come And Get This Love
02. Devil May Care
03. Rise Up
04. Let's Take It Slow
05. Long Road
06. Let Me Sing My Blues
07. Weary
08. Dirty Little Secret
09. Dig What You Do
10. Two Days Off (And A Little Bit Of Liquor)

musicians:

Jeni Grouws: zang
Chris Avey: guitar
Bryan West: drums
Randy Leasman: bas