© Rootsville.eu

Azat Bayazitov (Rus)
tiltle: The Doors Are Open
music: Jazz
release date: june 19, 2020
label: Rainy Days Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Azat Bayazitov

© Rootsville 2020


Azat Bayazitov nam zijn debuutalbum al vroeg op tijdens zijn ambtstermijn bij het Russische Jazz Orchestra van wereldklasse Igor Butman - Bayazitov trad in 2014 toe tot het tourensemble en vertrok in januari 2017, toen hij verhuisde naar New York City, waar hij sindsdien woont en werkt .

Bayazitov toont zijn inclusieve filosofie en wonderbaarlijke vaardigheden op het titelnummer, dat begint met een eenvoudige, bevestigende melodie die harmonisch en metrisch moduleert via de themaverklaring, voordat Bayazitov en Rogers tijdens hun welbespraakte declamaties door een akkoord met twee akkoorden navigeren. Soortgelijke noties markeren "Magnet", de albumopener, waarop Bayazitov en Kikoski corroserende solo's ontkurken over een vorm die heen en weer schakelt tussen declaratief uitgevoerde funk en swinggrooves.

Hij werkt die theorie verder uit door de draagtijd van 'On The Other Side Of The Bridge', die hij tijdens zijn eerste verblijf in de Verenigde Staten met het Moscow Jazz Orchestra schreef, te relateren. 'Ik zat onder de Brooklyn Bridge, keek naar Manhattan, dacht hoe dichtbij het was en hoopte hierheen te kunnen verhuizen en een jazzleven te leiden - het was toen zo ver van mij verwijderd.' De panoramische 'Midwest Steam Locomotive' komt voort uit Bayazitovs tweede Amerikaanse tournee met het Moscow Jazz Orchestra, toen hij de landschappen van het Amerikaanse kerngebied ervoer - de Rocky Mountains in Colorado, de zwarte heuvels en badlands van South Dakota, de vlakke landbouwgrond van Nebraska. 'Ik was geschokt door de schoonheid', zegt Bayazitov.

Bayazitov ontketent een vurige solo op "Midwest Steam Locomotive", zoals hij doet op "The Huge Sky Of Kazan" - een suggestieve soulvolle melodie, niet sentimenteel, maar doordrenkt van emotie - die het gevoel van zijn geboortestad en thuisland weergeeft. Hij is de enige solist in het herfstige 'Long Fall', geïnspireerd door Joe Henderson's interpretatie van Gil Evans 'klassieke' Miles Ahead 'op de iconische release So Near, So Far uit de jaren negentig. Gedempt door Kikoski's pluche begeleiding op Fender Rhodes en Rogers 'ingetogen akkoordinterpolaties, roept Bayazitov een bitterzoet aura op van luchtig koel, getint met melancholie maar met een optimistische houding. Een soortgelijke stemming komt door in "The Past", een nostalgisch, evangeliegevoelig liefdeslied voor een meisje dat Bayazitov kende tijdens zijn tienerjaren.

Het album eindigt dan ook met "Highway To The Dreams", een ander ambitieus bewijs van de kracht van het volgen van je vreugde, een idee dat Sarkisyan betekent met uitbundige, funky grooves. 'Samvel is mijn favoriete drummer', zegt Bayazitov. 'Ik heb vaak met hem gespeeld; hij kent mijn muziek goed. ' Sarkisyan, een Armeens afkomstige Rus wiens recente werkgevers onder meer vibrafoonheld Joe Locke zijn, komt uit Rostov aan de Don.

tracks:

01 Magnet
02 The Huge Sky Of Kazan
03 Midwest Steam Locomotive
04 Long Fall
05 On The Other Side Of The Bridge
06 Past
07 The Doors Are Open
08 A Highway To The Dreams