© Rootsville.eu

Barbara Bergin (US)
tiltle: Blood Red Moon
music: Singer-songwriter
release date: march 29, 2020
label: Little White Hen Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Barbara Bergin


© Rootsville 2020


Voor Barbara Bergin is deze "Blood Red Moon" haar debuutalbum, maar dan wel een bloed mooie. Als moeder van twee kinderen en daarbij nog eens een verantwoordelijke job als chirurg zal het dan wel niet evident zijn voor deze Texaanse om er dan nog eens een carrière als singer-songwriter te ambiëren.

Barbara is toch al sinds haar jeugd geïnfecteerd met het muzikale virus en kocht in 1968 met haar met babysitting verdiende centen een "Gibson B-25". Mede door haar salaris in de medische sector kon ze later zich een "Martin D-38" veroorloven en begon zo ook de muziek een prominentere plaats in haar leven op te eisen. Naast het schrijven van nummers werd het neerpennen van verhalen ook een passie en zo verscheen in 2007 haar novelle "Endings".

Barbara Bergin is een storytellin' troubadour die op deze "Blood Red Moon" 12 nummers breng zonder al teveel poespas maar wel nummers brengt waarbij je vanaf minute one aan je boxen bent gekluisterd.

Opener is het intieme "Blood Red Moon", een song waarbij ook de indringende harmonica van Jane Gillman enigszins een moment van kippenvel bij je opwekt. Haar nummers hebben meer dan genoeg variatie in huis zo is "My Life's Good (Cuz I Don't Live in the City)" dan weer een lekker luisterend uptempo Americana nummer. Met "She Danced with the Young Prince of Wales" komen we dan terecht in de traditie van oude folk nummers, en ook de stemintonatie van Barbara stemt hier plots overeen met de muziek.

Bluegrass dan met "Possum's in the Corn" en zo laat Barbara Bergin hier horen dat ze van alle muzikale markten thuis is. Zo gaat ze met "Warm Place" terug naar dat warme in haar stem. Bij de akoestische intro zou je jezelf zo in Texas wanen door het nummer "Whistlin' Train", een klagend lied ergens tussen folk en country. De vrolijkheid neemt je in zijn macht bij het daaropvolgende "Three Eggs in My Apron" net als het folky "Let's Get On Up!".

Deze "Blood red Moon" is een prachtig album, eentje zonder pretentie en zonder franjes en sluit hier af met een vrolijk bluegrass deuntje op "Like Father Like Son" en kunnen we zo al niet meer wachten op het tweede meesterstukje van deze storytellin' Barbara Bergin.

tracks:

01 Blood Red Moon
02 My Life's Good (Cuz I Don't Live in the City)
03 She Danced with the Young Prince of Wales
04 Possum's in the Corn
05 Warm Place
06 Whistlin' Train
07 Three Eggs in My Apron
08 Love Water Bridge
09 Let's Get On Up!
10 Captain of the Robert E. Lee
11 Daughter's Lament
12 Like Father Like Son/Cluck Ol'Hen