© Rootsville.eu

Ben Harper (US)
tiltle: Winter is For Lovers
music: Blues
release date: 2020
label: ANTI Records
info artist: Ben Harper


© Rootsville 2020


“Winter Is For Lovers” is misschien wel het perfecte album deze tijd. De spaarzaamheid van het geluid - het is gewoon Ben Harper en zijn lap steel - roept de manieren op waarop individuen over wegen dwalen op zoek naar liefde, op zoek naar zichzelf, op zoek naar anderen, op zoek naar gemeenschap, maar de weelderige ritmes van de gitaar, met individuele noten die zich een weg banen onder en rond de trillende akkoorden die Harper uit zijn instrument trekt, vatten de sereniteit van het samenzijn met elkaar samen. “Winter Is For Lovers” is een orkest voor lap steel.

Het treurige 'Joshua Tree' begint met een tokkel en gaat snel over in een reeks leadruns die teruggaan naar de koor-tokkels. Het zwierige 'Manhattan', creëert een nacht in New York City, met al zijn glinstering en glitter en geluk; een baslijn en mineurakkoord aan het einde van enkele maten illustreren de donkere tonen die onder de helderheid van de nacht liggen. De strelende akkoorden van "Inland Empire" trillen van zachte vreugde in een liefdevol eerbetoon aan de regio van Zuid-Californië waar Harper opgroeide, terwijl de spiraalvormige hoofdnoten van "Libanon" opbloeien tot een krachtig, trance-achtig ritme dat de schoonheid en de cadans bevat van een Libanese dans. Het zacht meditatieve "Islip" betovert weelderig magisch en leidt ons naar een haven van rust, terwijl het voortstuwende "London" doet denken aan de rockers van Engeland zoals John Matryn en Jimmy Page. Het album sluit af met het slenterende trottoirsong 'Paris', dat vrolijk voortschrijdt met een glans en een glimp en een blik naar een nieuwe dag.

“Winter Is For Lovers” onthult dat Ben Harper aan de top van zijn vermogen speelt. Elegante ondertonen weven zich rond prachtige boventonen, zwierige melodieën kronkelen door angstaanjagende harmonieën en Harper creëert een grootse muzikale ruimte waarin luisteraars op hun gemak kunnen binnenkomen om door de muziek te worden meegevoerd.

tracks:

1. Instanbul
2. Manhattan
3. Joshua Tree
4. Inland Empire
5. Harlem
6.Lebanon
7. London
8. Toronto
9. Verona
10. Brittany
11. Montreal
12. Bizanet
13. Toronto (Reprise)
14. Islip
15. Paris