© Rootsville.eu

Ben Reel (Irl)
tiltle: The Neshville Calling
music: Rootsy Americana
release date: 2020
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Ben Reel

© Rootsville 2020


"The Nashville Calling" is de titel van het negende studioalbum van de Ierse artiest Ben Reel.Geproduceerd door Will Kimbrough en Tommy Womack en met Garry W Tallent op bas van de legendarische E Street Band. Het album bevat elf nieuwe nummers, allemaal geschreven door Ben Reel. Het is opgenomen in Skinny Elephant Studios in Nashville. Dit album was klaar en afgestoft in slechts drie dagen met alle live-opnames. In navolging van de veelgeprezen experimentele langzame brander 'Land of Escape' uit 2018, heeft deze nieuwe plaat een meer Americana, rootsy rock, live bandgevoel.

Ben Reel komt oorspronkelijk uit Silverbridge, South Armagh. Kort na de middelbare school begon hij op 17-jarige leeftijd zijn muzikale carrière in 1989 met optreden en songwriting bij de lokale band "Trim The Velvet" ’voordat hij eind jaren negentig solo ging. Tegen de achtergrond van de problemen in Noord-Ierland werd muziek Ben's uitweg. Hij pakte de gitaar voor het eerst toen hij vijftien jaar oud was, geïnspireerd door de echtheid van onder meer Bruce Springsteen, Van Morrison & Neil Young, wiens muziek een snaar raakte die diep in Reel's psyche resoneerde. Dit wordt nog steeds weerspiegeld in Ben's hart over de benadering van het uitvoeren van mouwen en schrijven.

Tegenwoordig treedt Ben Reel af en toe op als solo of duo met zijn vrouw Julieanne of met zijn Nederlandse band `The Haarlem Boys ', maar vooral treedt hij op met zijn fantastische Ierse band` Ben Reel Band ’. Hij verdeelt zijn tijd tussen reizen door Europa en de VS en het produceren van muziek voor zichzelf en andere muzikanten. Sinds zijn debuutalbum 'This Is the Movie' in 1999 heeft Ben zichzelf opnieuw uitgevonden van album tot album, beïnvloed door verschillende muziekstijlen door de jaren heen.

Op deze "The Nashville Calling" vinden we 11 originals terug allen van de hand van Ben Reel. Een album met ook een duidelijke link naar één van zijn voorbeelden, The Boss. Gaande van het Springsteen geïnfecteerde "Tough People" over een mooie soulvolle ballad als "Safe And Sound" tot het beklijvende "Up There In The Sky", deze "The Nashville Calling" houdt je aan de speakers gekluisterd tot en met het afsluitende "Borrowed Time".

tracks:

01. All In Good Time
02. Tough People
03. Safe And Sound
04. Like A Breeze
05. Round The Next Bend
06. Imagination
07. Up There In The Sky 
08. Fine Wine
09. New Jerusalem
10. Broken
11. Borrowed Time

musicians:

Ben Reel - vocals, acoustic guitar, harmonica  
Will Kimbrough 
- electric guitars, keys, melotrone, mandolin, backing vocals , dobro, percussion
Tommy Womack - additional electric guitar, backing vocals 
Evan Hutchings - drums & percussion 
Garry W Tallent
 bass 
Julieanne Reel
  backing vocals