© Rootsville.eu

Benny Rubin Jr. (US)
tiltle: Now Say Or See
music: Jazz
release date: june 08, 2020
label: Independent
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Benny Rubin Jr.

© Rootsville 2020


Benny Rubin, Jr, een getalenteerde tenor en altsaxofonist, en maakte een sterke indruk met zijn debuutrelease What’s Next. Zijn album als frontman "Know Say Or See" bestrijkt veel terrein en bevat de saxofonist op zijn best aan het hoofd van een getalenteerd jong kwartet bestaande uit pianist Lex Korten, bassist Adam Olszewski en drummer JK Kim. De groep voert zes van Rubins originelen uit, plus nieuwe versies van twee standaarden.

"Know" opent de set met wat onbegeleid spel van Rubin op tenor voordat het een langzame blues wordt. Rubin toont veel terughoudendheid en een eerlijk gevoel terwijl hij zijn solo opbouwt. "Say" vindt hem vrij vrij spelen op tenor. Korten neemt een bijzonder exploratieve pianosolo terwijl het kwartet een avant-garde maar zeer coherente improvisatie. Op “Darn That Dream” creëert Rubin daarentegen een melodieuze solo, waarbij de melodie ademt en een geweldige veel volwassenheid in zijn rustig gepassioneerde spel. "NYC Urge" is een origineel gebaseerd op Joe Henderson's "Inner Urge" dat een herhaalde zin op alt gebruikt die inspireert creatieve solo's. De minder bekende 'Kiss Me Right' van Horace Silver wordt gezien als een rechttoe rechtaan swinger die elk van de muzikanten een kans geeft om te schitteren.

"Flint Water Crisis" is net zo serieus als de titel, terwijl Rubins tenorspel geleidelijk intenser wordt naarmate het stuk evolueert. Bij de laatste twee selecties, "Down They Go" en "Or See", creëren de muzikanten een spirituele sfeer die sommige van John Coltrane zal herinneren, maar met modernere accenten en gespeeld in de individuele stemmen van de muzikanten. Geboren in Flint, Michigan en opgegroeid in Detroit, Benny Rubin Jr. deed vroege ervaring op met saxofoon spelen in de kerk. Hij ontdekte jazz, studeerde af aan de Detroit School of Arts, en werkte lokaal met vele lokale topmuzikanten, waaronder Wendell Harrison, die optrad op het Detroit Jazz Festival 2016 met de Detroit Jazzfestival Youth All-Stars. Hij nam zijn eerste album op in 2017 (What’s Next) en verhuisde naar New York om de New School of Performing Arts bij te wonen.

Hij heeft werkte sindsdien met Adam Rudolph, Lonnie Plaxico, Danny Mixon, Antoinette Montague en het Harlem Society Orchestra. Benny Rubin Jr, die de internationaal mondstukbedrijf Jody Jazz, leidt ook zijn eigen kwartet en speelt regelmatig in de Sound Bite, een jazzclub in Hell’s Kitchen. "Know Say or See" heeft zijn naam gekregen omdat het 'de dingen betekent die mensen niet willen dat je weet, zeg of zie'. Met de release van dit plezierige en stimulerende album gaat de carrière van Benny Rubin Jr. snel van start en laat zien dat hij zijn grote potentieel waarmaakt en tegelijkertijd uitkijkt naar zijn toekomstige projecten.

tracks:

1. Know
2. Say
3. Darn That Dream
4. NYC Urge
5. Kiss Me Right
6. Flint Water Crisis
7. Down They Go
8. Or See

musicians:

Benny Rubin Jr. (Alto Sax & Tenor Sax)
Lex Korten (Piano)
Adam Olszewski (Bass)
Jk Kim (Drums