© Rootsville.eu

Bette Smith (US)
tiltle: The Good The Bad and The Bette
music: Blues - Rhyhtm 'n Blues
release date: september 25, 2020
label: Ruf Records
info artist: Bette Smith

© Rootsville 2020


Met Bette Smith bevinden we ons in het ruigere gedeelte van Brooklyn daarmee beschrijft Bette in haar nieuwe album een groot gedeelte van haar leven en jeugd in het ruige Bedford-Stuyvesant area van Brooklyn. Het album met als titel "The Good The Bad and The Bette" komt op 25 september uit bij het Duitse label "Ruf Records". Muzikaal sluit het album aan op de gospelmuziek die ze in de kerk hoorde en de soulmuziek om de hoek. Ondanks dat het album wordt uitgegeven bij "Ruf" is het uiteraard in deze periode nog gissen of Bette Smith de nieuwe editie van de "Blues Caravan" zal komen te halen.

Deze injectie van soulmuziek en gospel in rock & roll zorgde voor een doorbraak in 2017. Niet alleen een lieveling van de critici, het album steeg naar # 1 in de Roots Music Report-hitlijst en sloot een spannend jaar af met een gevierd optreden op het Montreux Jazz Festival. Bette Smith schakelde Drive-By Truckers 'Matt Patton en drummer Bronson Tew in als producers bij Dial Back Sound in Water Valley, MS. Patton heeft eerder projecten geleid van Jimbo Mathus en de Dexateens en heeft bijgedragen aan albums met Dom Flemons, Seratones en Candi Staton. Jimbo schakelde op zijn beurt gasten in als Luther Dickinson (gitaar op "Signs and Wonders") en collega DBT-lid Patterson Hood (zang op "Everybody Needs Love")n om met hem mee te gaan op het nieuwe album.

Bette gaat ook dieper in op haar eigen songwriting en onthulde kwetsbaar een jeugdtrauma. Het album vertelt haar verhaal, van een hedendaags portret van de sterke vrouw die ze is tot een flashback van haar trauma en de emotionele leegte die ze probeerde te vullen met het feestleven, voordat ze een teken ontving en genezing vond. Vaak denken mensen dat ik heel zelfverzekerd en sterk ben, maar ze weten niet dat ik veel obstakels en trauma's heb meegemaakt die ik hard heb moeten overwinnen.

Ze neemt voor het laatst afscheid van haar moeder in de ballad "Whistle Stop", een andere emotionele toetssteen op het album. Het is gebaseerd op een droom die ze had vlak voordat haar moeder stierf. Het voltooien van de cyclus is een reeks liedjes van liefde en dankbaarheid. Haar hond leerde haar een les die het wah-wah-gitaar-rockende '(I Wanna Be Your) Human' aanspoort.

tracks CD:

01 Fistful of Dollars
02 Whistle Stop
03 I’m a Sinner
04 I Felt It Too
05 Signs and Wonders
06 Human
07 Song for a Friend
08 Pine Belt Blues
09 Everybody Needs Love
10 Don’t Skip Out On Me

musicians:

Bette Smith: Vocals
Luther Dickinson, Jimbo Mathus, Craig Pratt,
Jody Nelson, Bronson Tew, Matt Patton,
Curtis J. Brewer, John McLeod : Guitars
Matt Patton: Bass Guitar
Bronson Tew: Drums
Henry Westmoreland, Eric Carlton, Jimbo Mathus, Henry Westmoreland: Horns
Piano, Organ: Jamison Hollister
Strings: Patterson Hood, Matt Patton, Bronson Tew, Schaefer Llana