© Rootsville.eu

Bettye LaVette (US)
tiltle: Blackbirds
music: Blues - Jazz
release date: 2020
label: Verve Records
info artist: Bettye LaVette

© Rootsville 2020


Bettye LaVette heeft pas op latere leeftijd echt van het succes kunnen genieten maar doet dit nu des te meer. Haar nieuwste ‘Blackbirds’ is de opvolger van het in 2018 uitgebrachte 'Things Have Changed'. Haar stem en ‘live performance’ zijn uiteraard haar sterkste wapen en dat heeft ook president Barack Obama mogen ondervinden toen ze samen met Jon Bon Jovi in 2009 een duet bracht. Bettye LaVette nam haar eerste plaatje op in 1962 maar door haar aparte mix van soul, blues, jazz en R&B moest deze diva wachten tot 2005 toen zij haar ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’ op de markt bracht. Ondanks als laatbloeier te zijn bestempeld is deze dame een ware legende en beginnen we nu pas als het ware van haar muziek te genieten. In zowel de blues, jazz en soul middens geniet Bettye Lavette vandaag de dag bijzonder veel bijval en het is juist haar eigen stijl die deze dame zo uniek maakt.

"Blackbirds” is haar nieuwe album, maar een album dat een stuk dichter bij de thuisbasis komt door op te kijken naa de vrouwen die waarschijnlijk heldinnen waren voor LaVette toen ze haar eerste hit had op 16-jarige leeftijd in 1962. Legenden zoals Dinah Washington, Nina Simone, Billie Holiday, e.v.a. De enige uitschieter is 'Blackbird' van de Beatles, waarvan Paul McCartney heeft gezegd dat het geïnspireerd was door de zwarte vrouwen van de burgerrechtenbeweging.

Het merendeel van de nummers stamt uit de periode 1939-68 waarin we 'Black is Beautiful' hadden kunnen beschrijven of hoe de grote diva's overal halverwege de eeuw domineerden. Opener van het 9 nummers tellende album is 'I Hold No Grudge' van Nina Simone en afstammend uit het album "High Priestess of Soul" uit 1967. 'One More Song' is dan weer een uitzondering waarbij de credits gaan naar Sharon Robinson. 'Blues For The Weepers' is er eentje dat we dan weer kennen van Della Reese.

Het enige nummer dat in de kader van jazz mag worden geInterpreteerd is de ballad 'Save Your Love for Me' van een Nancy Wilson-Cannonball Adderley-album uit 1962 en in het kader van dit album mocht ook zeker niet 'Strange Fruit' van Billie Holiday ontbreken. Met deze "Blackbirds' hebben producer Steve Jordan en Bettye LaVette weer een briljant album afgeleverd.

tracks:

1. I Hold No Grudge
2. One More Song
3. Blues For The Weepers
4. Book Of Lies
5. Romance In The Dark
6. Drinking Again
7. Strange Fruit
8. Save Your Love For Me
9. Blackbird