© Rootsville.eu

Blues Escape feat. Johanna Lillvik (SE)
tiltle: Selftitled (EP)
music: Blues - Jazz
release date: may 08, 2020
label: Paraply Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Johanna Lillvik
- Hill Blue Unit

© Rootsville 2020


Blues Escape is het resultaat van een ontmoeting tussen de veelzijdige artieste Johanna Lillvik en bluesband "Hill Blue Unit" in de Alingsås jazzclub in november 2016. Het was de eerste keer dat Johanna blues en jazz in het openbaar zong en de samenwerking zou naar verwachting slechts duren voor één concert, maar de chemie, de muziek en het succes waren zo duidelijk dat het moest doorgaan. De band was snel geboekt en sinds die eerste ontmoeting speelden ze in tal van jazz- en blues clubs, theaterlocaties en festivals in Zweden en Denemarken. We kennen Johanna Lillvik ook van haar selftitled debuut EP uit 2017 en ook daarop bracht ze een mix van diverse stijlen tot een goed eind.

Al meteen van opener "Evil Gal Blues", een nummer van Lionel Hampton en Leonard Feather uit 1944 worden we ook meteen naar de jazz en blues 'era' gezogen. Dit swingend nummers werd ook uitgebracht door Aretha Franklin en Dinah Washington. Het repertoire is divers, rijk aan nuances, maar altijd bijzonder authentiek. Van tijd tot tijd legt het de nadruk op de muzikale tradities in New Orleans, vooral de minder bekende vrouwelijke artiesten, in termen van blues, gospel, jazz, soul, latin en voodoo-ritmes, boogie woogie en rythm'n'blues, inheemse liedjes. Je kan Johanna ook gaan vergelijken als een hedendaagse kruising tussen de NOLA blues van Madeleine Peyroux en de jazz van Melody Gardot.

Ook het mooie "That's How I Got My Man" van jazz en blues singer "Blue Lu Baker (Louisa Dupont)" neemt ons mee naar die heerlijke muzikale periode. We blijven in dezelfde sfeer al is de rode draad op "Big Foot Pete" uit 1942 van Gene de Paul gebouwd op een wolk van swing en boogie woogie. De credits voor de lyrics staan op naam van Don Raye. Zwoele rumba dan met "The Dream/Marie Laveau. Volledig in de NOLA sfeer komen we met "Junker Blues", een piano bluesje dat eerst werd opgenomen door Champion Jack Dupree.

Hoogstaand zonder meer is vervolgens "Trouble In Mind", je weet wel het nummer uit 1924 geschreven door Richard M. Jones dat het tot "Blues Standard" bracht. Hier laten zowel Johanna Lillvik en de band horen dat ze voor deze muziek uit het juiste hout zijn gesneden. Helaas komt aan al dit moois ook een einde en daar kan Johanna nog eens volledig in de spotlights komen te staan met de radio edition van "Marie Laveau" en net als diegene waarover deze song gaat kan ook Johanna Lillvik onder de noemer geplaats worden van "Voodoo Queen". Klasse met een grote K. Vlug nu de grenzen openen voor deze "Blues Escape feat. Joahanna Lillvik".

tracks:

01 Evil Gal Blues
02 That's How I Got My Man
03 Big Foot Pete
04 The Dream/Marie Laveau
05 Junker Blues
06 Trouble In Mind
07 Marie Laveau (Radio Edit)